BİTLİS (AA) - Bitlis'in Ahlat ilçesinde çini-seramik üretim atölyesi açıldı.

Kaymakamlık ile Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği tarafından hazırlanan Doğu Anadolu Projesi (DAP) Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında çini-seramik üretim atölyesi kuruldu.

Hamdi Efendi Konağı'nda kurulan çini ve seramik üretim atölyesinin açılışında konuşan Kaymakam Fikret Dağ, kültürel hazinelerden en önemlilerinden birinin çini ve seramik olduğunu söyledi.

Bu mirası gelecek nesillere aktarma istediklerini anlatan Dağ, "Ahlat için el birliği ile bir şeyler üretebiliyorsak bizler için ne mutlu. Çini ve seramik atölyemizin bir başlangıca vesile olmasını diliyorum. Büyük fabrikaların oluşacağı bir tesis diliyoruz. Belki dünya devletlerine Ahlat markasıyla seramik ve çini üretip gönderebiliriz." şeklinde konuştu.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen de Bitlis'e şu ana kadar 70 milyon lira destek verildiğini, 20 milyon liranın da Ahlat ilçesindeki projelerde harcandığını anlattı.

Çini-seramik üretim atölyesi projesiyle kadın istihdamını artırmayı amaçladıklarını ifade eden Demirdöğen, "Türkiye'nin nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor ve bunlar ekonominin dışında tutulduğunda gerçekten büyük bir kayıp oluyor. DAP olarak bütün alanlarda kırsal kalkınma, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere desteklerimizi sürdürüyoruz. 2022 yılının projelerini almaya başladık." dedi.

Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, çini ve seramik üretiminin ilçenin ekonomisi ve istihdamına katkı sağlayacağını ifade etti.