1993-94 yıllarda köy boşaltmalarından nasibini alan köylerden biri olan Meşeyolu Köyü (Kortu) son yıllarda adeta eski günlerini yaşıyor. '90’lı yıllarda her biri dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli illerine dağılan köy sakinleri yıllar sonra köylerine geri dönüyor. Yaz aylarında daha da kalabalıklaşan köyde geçtiğimiz günlerde 30 yılın ardından ilk düğün yapıldı. 

En son düğünün 1993 yılında yapıldığı köyde ilk davul zurna sesini Almanya’da yaşayan Mehmet ile Mersin’de yaşayan Elif getirdi. Fikir damat Mehmet’e ait. Elif ise aldıkları kararın mutluluğunu şöyle anlattı: “Mehmet köyde düğün yapmak istediğini söyleyince bu fikir bana da güzel geldi. Yaklaşık 30 yılın ardından ilk yapılan düğün bizim düğünüz olacak. Umarım bundan sonra gençlerimiz köylerinde kendi geleneklerini yerine getirerek düğün yaparlar. Yıllardır sessizliğe gömülen köyümüzün meydanı da davul zurna sesiyle şenlenir.”

Onlarca turist köy düğününde

Renkli lambalar ile ışıklandırılan köyün meydanı düğün için hazır hale getirildi. Düğün için gerekli olan masa, sandalye, içecek, yemek gibi ihtiyaçlar Dersim merkezden köye taşındı. Köyün aşevinde ise ilk düğün yemeği pişirildi. Avrupa’nın Fransa, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye’nin de birçok kentinden düğüne gelen misafirler köyün meydanında yerini aldı. Gelin ve damadın gelmesiyle de ilk halay başladı. 

Sessizdi, şenlendi 

Tüm yüzlerin güldüğü köyde düğün ile ilgili duygularını dile getiren Haydar amca, “Bundan çok değil bir 10 yıl kadar önce köy sessiz sakindi. Kuşların, börtü böceğin sesi dışında ses çıkmazdı. Öyle ki güneş battıktan sonra evlerimize çekilirdik. Güneş doğana kadar da köyün sokaklarında kimse olmazdı. Şimdi ne güzel ki köyümüz şenlendi” diyerek duygularını anlattı. Yöresel kıyafetlerini giyerek düğüne katılan Beser teyze de benzer duyguları paylaşarak, “Sessiz sakin olan köyümüz gençlik yıllarımızdaki gibi kalabalık. Çok şükür ki köyümüzü böyle gördüm” dedi.