ANKARA (AA) - Zorlu Enerji, UFUK Avrupa (Horizon Europe) programı kapsamında kompozit malzemelerin geri dönüşüme kazandırılması amacıyla oluşturulan JIDEP (Ortak Endüstriyel Veri Değişim Platformu) projesiyle yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, projeyle otomotiv ve denizcilik sektörü başta olmak üzere pek çok farklı sektörde kullanılan kompozit malzemelerin geri dönüşüme kazandırılmasının amaçlandığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zorlu Enerji ARGE Müdürü Ural Halaçoğlu, JIDEP'in 7 ülkeden 13 partnerle yürütülecek bir araştırma geliştirme projesi olduğunu ve AB'den yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandığını ifade etti.

Söz konusu projeyle oluşturulacak platformun farklı sektörlerden oyuncuları buluşturacağını belirten Halaçoğlu, "Dönüştürülmüş ham maddeyi kullanmak isteyen üreticiler veri platformuna erişerek, ihtiyaç duyduğu ham maddeyi platformdan sağlayabilecek. Bu platformda yapacağımız çalışmalar aracılığıyla hem sektörlere hem de döngüsel ekonomiye büyük katkılar sunacağız." ifadelerini kullandı.

Halaçoğlu, Türkiye'nin 20 yıldan fazla bir süredir rüzgar enerjisi santrali inşa ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde bulunan 355 rüzgar santralinin günümüzde geldiği kurulu güç 10,6 gigavat seviyesinde. İlerleyen yıllarda bu santrallerde kullanım ömrünü tamamlayacak olan kanatların toprağın altına gömülmesi veya yakılmasına alternatif olarak geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanıma açılması sektöre hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacak. Zorlu Enerji olarak biz de işletmekte olduğumuz Gökçedağ Rüzgar Enerjisi Santralimizde ömrünü tamamlamış rüzgar türbin kanatlarının geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılmasına ilişkin platforma aktaracağımız bilgi ile döngüsel ekonomiye, atık yönetimine doğrudan katkı sağlamayı hedefliyoruz."