ANKARA (AA)- Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), Ufuk Avrupa Programı’nın çağrıları sonucu geliştirilen MASTERPIECE ve FlexCHESS projelerinin Türkiye’deki iki ortağından biri oldu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği’nin bilimsel ve teknolojik yönlerini güçlendirme, yenilik kapasitesini, rekabetçiliğini ve toplum önceliklerini karşılama gibi amaçları benimseyen Ufuk Avrupa Programı, 2022 yılı birinci fasıl başvuruları sonucunda 6 proje ile AB’den hibe aldı. UEDAŞ, Türkiye’den 1 koordinatör ve 12 ortağın yer aldığı 6 proje arasından 2 projenin ortağı oldu.

Ufuk Avrupa Programı’nın “Sürdürülebilir, Güvenli ve Rekabetçi Enerji Arzı” çağrısı kapsamında geliştirilen ve UEDAŞ’ın da ortağı olduğu bu projeler arasında MASTERPIECE ve FlexCHESS projeleri yer alıyor.

UEDAŞ, 19 ortaktan 7 milyon euro bütçeyle ortaya konan FlexCHESS projesi için toplamda 187 bin 625 euro bütçe ayırırken 14 ortaktan toplamda 3,6 milyon euro toplanan MASTERPIECE projesine ise 150 bin 500 euro bütçe ile ortak oldu.

MASTERPIECE projesiyle, Avrupa genelinde enerji topluluklarının oluşturulması ve işletilmesini kolaylaştıracak bir dijital iş birliği ağı yaratılması amaçlanırken FlexCHESS projesinde ise yenilenebilir enerji üretiminin ortaya çıkardığı belirsizliklerin dijital ikiz ve sanal enerji depolama sistemleri gibi teknolojilerle ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

-Enerji Konsorsiyumlarına UEDAŞ Ortaklığı

FlexCHESS projesinin odağında tüketicilerin enerji piyasasındaki eylemlerinin desteklemesi ve üreticilerin enerji topluluklarına ve faaliyetlerine katılımları konusunda yönlendirilmesi yer alıyor. MASTERPIECE projesi ise bağlantılı ve birlikte çalışabilir hibrit enerji depolama sistemlerine dayalı esneklik hizmetlerini desteklemeyi amaçlıyor.