MALATYA (AA) - Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Filistin'in Tubas şehri Ticaret Sanayi ve Ziraat Odası arasında kültürel, teknolojik, ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek adına mutabakat zaptı imzalandı.

MTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, çevrimiçi gerçekleştirilen imza programına MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MTSO Meclis Başkanı Hasan Özkan, Tubas Valisi Younis Al-Asi, Filistin Ticaret Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Omer Hashim, Tubas Belediye Başkanı Khaled Samir, Tubas Ticaret Sanayi ve Ziraat Odası Başkanı Tha'er Sawafta, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, iki odanın yönetim kurulu üyeleri ve Malatya'dan bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.

Sadıkoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine dayanan ortak bir tarihe, yakın kültür ve sosyal ilişkilere sahip olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 5 milyon Filistin halkı 73 yıldan beri zulüm altında günlerini geçiriyor. Nereden bakılırsa bakılsın şu anda dünyanın en mağdur ve en mazlum halkı Filistin halkıdır. Bunu net bir şekilde görüyor ve bu acıya ortak olduğumuzu da belirtmek istiyorum. Türk halkı olarak her zaman bağımsız ve egemen bir devlete sahip olma mücadelesindeki kardeş Filistin halkıyla dayanışma içinde olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Bugün kardeş ülke Filistin'den Tubas Ticaret Sanayi ve Ziraat Odası ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odamız arasında kültürel, teknolojik, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek konusundaki niyetimizi mutabakat altına alacağız. Malatya'da iş camiasını temsil eden Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Filistinli kardeşlerimize elimizden gelen desteği vermeye her daim hazırız. İmzalayacağımız mutabakat zaptı ile her iki odamızın üyelerinin daha yüksek hacimli ticaret yapma imkanı bulacağına inanıyoruz."

Türkiye'nin ve Malatya'nın Filistin ile yaptığı ticaret hakkında da bilgi veren Başkan Sadıkoğlu, "Türkiye'nin Filistin Devleti'ne 2020 yılındaki ihracat hacmi 84 milyon dolar. İthalatımız ise 10 milyon dolar. Filistin'in, en büyük ikinci ticaret ortağıyız. Kendi şehrimizle ilgili bilgi vermem gerekirse, Malatya'dan Filistin Devleti'ne 2019 yılında 83 bin dolar, 2020 yılında ise 59 bin dolar ihracat gerçekleştirmişiz. Pandeminin etkisiyle yüzde 28'lik bir düşüş yaşamışız. Filistin'le, özellikle de kardeş şehrimiz Tubas ile ihracat ve ithalat hacmimizin artması için bugünden sonra daha çok çaba sarf edeceğiz. Şunu da belirtmek isterim, 26 Mart 2021 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete'deki karar ile Türkiye, Filistin'i ticarette ayrıcalık uyguladığı ülkeler arasına dahil etti. Bu kararın da hedeflerimize olumlu katkı sunacağı kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.

Sadıkoğlu, Malatyalı sanayicilerle Tubas şehrinde bulunan sanayiciler arasında ikili iş görüşmeleri, ticari temas ve ortak yatırım konularında önemli girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Tubas Ticaret Sanayi ve Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tha'er Sawafta, Tubas Valisi Younis Al Asi, Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Omar Hashim ve Filistin Devleti'nin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Faed Mustafa da birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından iki odanın başkanları karşılıklı olarak mutabakat zaptını imzaladı.