ANKARA (AA) - Türkiye'nin teknolojisi yerli ilk güneş enerjisi santrali Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), bu yılın sonunda 1350 megavat güneş enerjisi kurulu güçle tam kapasitesine ulaşacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kalyon Karapınar GES, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının azalmasına da önemli bir katkı sağlayacak.

Kalyon Enerji'nin Konya'da kurmuş olduğu Karapınar GES, Türkiye'nin en büyük güneş enerji santrali olmakla birlikte, işletmeye alınmış olan 900 megavat panel kurulu gücü ile Avrupa'nın en büyük güneş enerji santrali unvanına da sahip oldu.

Toplam 812 milyon dolarlık finansmanı İngiliz İhracat Kredi Ajansı UK Export Finance, JP Morgan Chase & Co., DenizBank, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, TKYB, TSKB ve VakıfBank konsorsiyumu tarafından sağlanan ve Türkiye'nin yeni nesil temiz enerji yatırımlarından olan Karapınar GES, 1350 megavat kurulu gücü ve yüksek yerlilik oranı ile Türkiye ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük santralleri arasında yer alıyor.

- COP Başkanı santrali ziyaret etti

Santrali 5 temmuzda ziyaret eden 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) Başkanı Alok Sharma'ya, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu eşlik etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sharma, COP26 Başkanlığı görevi kapsamında başlıca amaçlarından birinin, kömürden elde edilen enerjiyi geride bırakarak, net sıfır emisyonu hedefine odaklanmak olduğunu belirterek, "Küresel emisyonun yaklaşık dörtte birinden sorumlu olan enerji sektörü adına net sıfır hedefine doğru ilerleyebilmek için enerjiyi temizleme meselesi kritik bir hal aldı. Bu noktada COP26'da, 200'e yakın ülkenin üzerinde mutabık kaldığı Glasgow İklim Sözleşmesi de kömürden elde edilen enerjiyi aşamalı olarak azaltmayı ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını yavaş yavaş ortadan kaldırmayı taahhüt ediyor." ifadelerini kullandı.

Sharma, santrali görmekten memnun olduğunu ifade ederek," Bu tesis hem temiz enerjinin geleceğinin hem de Birleşik Krallık ve Türkiye iş birliğinde, Birleşik Krallık'ın 217 milyon Sterlin ile bugüne kadar ülke dışında bir güneş enerjisi projesine sağladığı en büyük finansman garantisinin sembolü niteliğindedir." değerlendirmesinde bulundu.

- Santraldeki panellerin yerlilik oranı yüzde 80

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu da İngiliz Hükümeti'nin bugüne kadar sürdürülebilirlik konusunda en büyük proje finansmanını Kalyon Karapınar GES'e sağlamasının, salgın sebebiyle küresel düzeyde piyasaların zorlandığı bir süreçte bile Türkiye'ye ve Kalyon Holding'in sürdürülebilir finansal yapısına duyulan güvene işaret ettiğine dikkat çekti.

Yeşil ekonomiye dönük projelerin devam edeceğini ifade eden Kalyoncu, şunları kaydetti:

"Santralimizde kullanılan panellerin tamamının, dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli üretim fabrikası olan Kalyon PV tarafından yüzde 80 yerlilikle üretilmesinden de büyük gurur duyuyoruz. Tam kapasiteye ulaştıklarında Türkiye'nin güneş enerjisinin yenilenebilir enerjideki payını yüzde 20 artıracak ve böylece 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacı karşılamış olacak. Kalyon Karapınar GES ve Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası ile birlikte toplam 3 bin yüksek nitelikli mühendis ve teknikere istihdam imkanı sağladık."