HATAY (AA) - Hatay’ın tekstil sektöründe ilk halka açık şirketi olma unvanını taşıyan Hatay Tekstil İşletmeleri AŞ (Hateks), yatırımlarını aralıksız sürdürüyor.

Hateks Yönetim Kurulu Üyesi Toni Abdo, şirketin faaliyetleri ve gelecek dönem projelerine ilişkin soruları yanıtladı.

Şirketin 1973 yılında Abdo, Huri ve Gazel ailelerince kurulduğunu belirten Abdo, şirketin 2011 yılında halka arz edildiğini ve tekstil sektöründe ilin borsada işlem gören tek şirketi konumunda olduğunu hatırlattı.

Abdo, bu yıl sermayelerini güçlendirmek amacıyla sermaye artırımı yaptıklarını, 21 milyon TL olan sermayenin yüzde 200'lük artışla 63 milyon TL’ye çıkarıldığını ifade etti.

İplikten bornoz ve havluya kadar çeşitli ev tekstil ürünlerini tam entegre tesislerinde ürettiklerini anlatan Abdo, "Dokuma üretimine bağlı olarak havlu/bornoz üretimi ana faaliyet kolumuzu oluşturuyor. Kese, panço, bone, paspas, havlu çanta gibi havlunun türev ürünlerini de üretiyoruz. Ürünlerimizin yüzde 100'e yakın kısmını ihraç ediyoruz. Almanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesine ihracat yapıyoruz. İngiltere ve ABD’ye de güçlü bir şekilde ihracatımız bulunuyor." dedi.

Abdo, iplikte de güçlü bir üretici olduklarını söyledi. İplik üretimini gelişmiş teknoloji ile gerçekleştiren Hateks'in ihtiyacı doğrultusunda kendi bünyesine ürettiği ipliğin dışında, başta İstanbul piyasası olmak üzere birçok tekstil firmasına da satış yaptığını anlatan Abdo, AB ülkelerine de iplik ihracatında bulunduklarını dile getirdi.

- "Gelecekte Türkiye'de perakende alanında olma düşüncemiz var"

Toni Abdo, Hateks’in Fransa’da kurulu yüzde 100 iştiraki olan Hatex Invest ve yüzde 90 iştiraki olan Cotonella Sarl isimli iki şirketinin bulunduğunu belirtti.

Bu şirketlerin hem Türkiye’den hem de farklı ülkelerden yapmış oldukları ithalat doğrultusunda Fransa’da ev tekstili üzerine satış yaptığını ifade eden Abdo, "Hatex Invest kendine ait 'Sensei' markasıyla veya müşterilerinin isteği doğrultusunda başka markaların da dahil olduğu ev tekstil ve ev dekorasyon üzerine perakende mağazaları bulunuyor. Gelecekte Türkiye'de perakende alanında olma düşüncemiz var ancak şu anda böyle çalışmamız yok." diye konuştu.

Abdo, Hateks'in ilk kurulduğu yıldan bu yana ABD ve Avrupa'da dünyanın en ünlü markalarına havlu ve bornoz üretimi yaptıklarını söyledi.

Salgın döneminde küresel ticarette tedarik zincirlerinde sorunların yaşandığını anlatan Abdo, "Salgın döneminde navlun fiyatları 3-4 kat arttı. Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlığı ve maliyet avantajı ticaret hacmindeki düşüşün daha az hissedilmesini sağladı." dedi.

- "Randıman yükseltici ve maliyet düşürücü yatırımlar sürüyor"

Toni Abdo, teknolojideki yenilikleri yakından takip ederek, Antakya'da bulunan 760 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu 60 bin metrekarelik kapalı alanlı fabrikanın modernizasyonuna önem verdiklerini belirtti.

Her yıl randıman yükseltici ve maliyet düşürücü yatırımlar yaptıklarını anlatan Abdo, "Bu kapsamda makine parkurumuzu da güncelliyoruz. 2021 yılında 30 milyon TL yatırım gerçekleştirildik. Bu yıl da 50 milyon TL tutarında yatırım devreye alındı. Alınan yeni makinelerin sevkiyatına başlandı ve sonbaharda üretime dahil olacaklar." diye konuştu.

Abdo, Hateks’in konsolide finansal sonuçlarına göre geçen yıl 330,2 milyon lira ciro elde ettiğini ve yılı 35 milyon lira net dönem karı ile kapattıklarını söyledi.

Toni Abdo, asgari ücrette yapılan iyileştirmeyi desteklediklerini belirterek, "Şirket olarak salgın döneminde istihdamı azaltmadık. Çalışanlarımızı desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk çeyreğinde de 183 milyon lira ciro ve 18,8 milyon lira net dönem karı elde ettiklerini aktaran Abdo, "Şirket yatırımcısının değerini korumak adına halka arz edildiği 2011 yılından bu yana 3 defa olmak üzere yatırımcılarına kar payı ödemesi yapmıştır." dedi.

- "Otel doluluk oranları yüzde 90'un üzerinde"

Hateks Yönetim Kurulu Üyesi Toni Abdo, şirketin bünyesinde bulunan gayrimenkullerinin değeri gün geçtikçe arttığını belirtti.

Şehir merkezinde ve tarihi öneme sahip bölge içerisinde birbirinden bağımsız 3 ayrı parselleri (eski fabrika binası) bulunduğunu ifade eden Abdo, "Hatay'da turizm yatırımlarının artması ve turizmin gelişmesi sahip olduğumuz gayrimenkullerin değerini olumlu etkilemektedir. Gelecek dönemde bahse konu parsel üzerinde turizm amaçlı proje yapılması gündeme gelebilir." dedi.

Abdo, halihazırda faaliyet gösterdikleri fabrikanın bitişinde, Antakya Organize Sanayi Bölgesi'ne komşu yaklaşık 800 dönüm taşınmazlarının bulunduğunu ve gelecek yıllarda bu arsaların da değerlendirileceğini aktardı.

Antalya ve Muğla'da toplamda 2 bin 500 yatak kapasiteli Letoonia Tatil Köyleri'nin ortaklarından olduklarını ifade eden Abdo, turizm sektörüne ilişkin şunları kaydetti:

"Beklentimizin üzerinde rezervasyon aldık. Dünyadaki bu kadar olumsuzluğa rağmen en iyi giden sektör turizm. Şu anda kendi tatil köylerimizde temmuz, ağustos ve eylül ayları için doluluk oranı yüzde 90'ın üzerinde. Ağırlıklı Alman ve İngiliz turistleri konuk ediyoruz. Turizm sektörü olarak bu yıl salgın öncesi en yüksek seviyelerin görüldüğü 2019 yılı rakamlarına ulaşabiliriz."

Toni Abdo, Antakya'ya özgü Barburi üzümlerinin coğrafi işaret alması için de ilgili paydaşlarla birlikte başvuruların yapıldığını ve bu alandaki yatırımlarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.