İSTANBUL (AA) -Akbank, sektörde sürdürülebilirlik kapsamında KOBİ'lere özel tasarlanan ilk ve en kapsamlı paket olan "KOBİ Eko Dönüşüm Paketi"yle, KOBİ'lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve enerji giderlerini düşürmeye yönelik tüm faaliyetleri teşvik ve finanse edecek.

Akbank'tan yapılan açıklamaya göre, banka, tüm KOBİ'lerin sınırda karbon düzenlemesi sebebiyle karşılaşacakları riskleri fırsata çevirmeleri ve rekabet güçlerini artırmaları için harekete geçiyor.

Banka, bu çerçevede tasarlanan "KOBİ Eko Dönüşüm Paketi"yle dönüşüm kapsamında farklı amaçlara hizmet eden çeşitli kredi ürünleri ile KOBİ'lere finansman sağlamayı amaçlıyor.

Bunun yanı sıra Akbank, karbon ayak izi ölçümü, şirket ESG analizi uygulamaları ve danışmanlık hizmetleriyle de KOBİ’lerin mevcut durumlarını ve gelişim alanlarını tespit edebilmesine olanak tanıyor.

İşletmelerin karbon ayak izlerinin azaltılması odağında "Yenilenebilir Enerji Kredisi", yeşil ve temiz enerjiye geçiş için "Enerji Verimliliği Kredisi", çevresel ayak izinin azaltılmasına yönelik "Atık Yönetimi Kredisi", "Su Yönetimi Kredisi", "Atık Su Yönetimi Kredisi", "Sürdürülebilir Tarım Kredisi" ve mobilitenin düşük karbon ekonomisine geçişine teşvik için ise "Temiz Ulaşım Kredisi" KOBİ'lerin hizmetine sunuluyor.

İşletme kredilerinde en fazla 5, yatırım kredilerinde ise en fazla 7 yıl vadeli ve ödemesiz dönem içeren kredilerin ödeme planları, müşterilerin nakit akışına göre düzenleniyor ve her projenin sürdürülebilirlik performansına bağlı olarak farklı faiz oranı uygulanıyor.

- "KOBİ’ler İçin Yeşil Dönüşüm' toplantıları ile yıl içinde KOBİ'lerle buluşmaya devam edeceğiz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Türkiye'de ihracatın yüzde 37'sini KOBİ'lerin yaptığını, en büyük ihracat pazarlarından birinin de AB olduğunu aktardı.

İhracatın artarak devam etmesi için KOBİ'lerin yeşil dönüşüme uyum sürecinde karşılaşacakları belirli yükümlülük ve taahhütlerin farkında olması gerektiğini belirten Oğuz, "Farkındalığı artırmak amacıyla Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) iş birliğiyle Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirdiğimiz 'KOBİ’ler İçin Yeşil Dönüşüm' toplantıları ile yıl içinde KOBİ'lerle buluşmaya devam edeceğiz.

KOBİ Eko Dönüşüm Paketi'mizle bir sonraki adım olan danışmanlık ve finansmana erişim aşamasında müşterilerimizin ölçeklerine göre ihtiyaç duyabilecekleri tüm hizmetleri tek çatı altında sunmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.