SERHAT OZAN YILDIRIM

Munzur Üniversitesi yüz yüze eğitime başladı, fakat Gençlik Spor Müdürlüğü’ne bağlı yurtlarda öğrencilere yer yok. Edinilen bilgiye göre, şuana kadar Munzur Üniversitesi’nin bu yıl yapılan başvurularla birlikte 6 bin 500 öğrenci bulunuyor fakat il genelinde ki 3 yurtta şuanda 2 bin 100 kişilik yer var. Yurtlarda ev bulamayan öğrenciler, çözümü ev aramakta buldu, fakat ilimiz Avrupa’da bir kent olduğu için kiralar 2 bin liradan başlıyor ve bir yıllık kirası peşin isteniliyor. Öğrenciler mağduriyetlerini dile getirmek için Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Munzur Üniversitesi bu yıl çok sayıda bölüm açacağını bir yıldır üstüne basa basa vurgularken, Gençlik Spor Müdürlüğü’nün bu durumdan haberdar olmayıp yurt sıkıntısını çözememesi anlaşılır gibi değil.

Toplananlar adına konuşmayı ismini vermek istemeyen bir öğrenci yaptı. Açıklamasında “ 2021-2022 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte, ülke genelinde üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sıkıntısını bizler de Munzur Üniversitesi öğrencileri olarak Dersim'de yaşıyoruz. Yaklaşık olarak 1300-1500 arası öğrenci KYK yurtlarında yedek olarak bekletilmekte. Yurtlarda misafir olarak kalan öğrenciler "asil kayıt" olan öğrencilerin gelmesi bahane edilerek apar topar yurttan çıkarılmaya çalışıldı. Bu durum sonucunda birçok öğrenci memleketlerine geri döndü ve bir kısmı geceyi dışarıda geçirdi. Öğrencilerin bu sorun üzerine Tunceli Valiliği önünde yaptığı açıklama valilik tarafından kaale alınmadı. Aynı zamanda ev kira fiyatlarının fazla olması sebebiyle de yurtlardan başka seçeneği olmayan biz öğrenciler, bu barınma sıkıntısının bir an evvel çözülmesini istiyoruz. Verilen sözler tutulsun, öğrencilerin barınma ihtiyacı derhal karşılansın” dedi.

Gaziantep ilinde yaşayan, bu yıl Adalet bölümünü kazanan Ayten Kurt da yurt başvurusunda 700’üncü sırada olduğunu belirterek, “Ben kendi adıma korkuyorum, herkesi yerleştireceğiz diyorlar. Ben 700. sıradayım. Ben nasıl yerleşeceğim. Siyasi bir şey yapmayın diyorlar ama biz sadece hakkımızı arıyoruz, dışarıda kalmak istemiyoruz. Ben buraya okumaya geldim ama ilk yılımda okuldan soğuttular derslerime mi odaklanayım ev mi bakayım. Babama dün yaşadığım durumu anlattım, hüngür hüngür telefonda ağladı. Bu yılımız boşa gitti gibi görünüyor. Ben ev bulamazsam ve yurtta kalamazsam memleketime geri döneceğim” diye konuştu.