DERSİM Halkının, inandığı, sıkıntılarında, darlıklarında, “Ya DÜZGÜN BABA” diye çağırdığı, yardımını, kurtarıcılığını, beklediği, önemli bir kutsalıdır. Kutsal mekânıdır.

   Liseyi bitirdiğim yıl, üniversite sınavlarına katılmadan önce o kutsal mekânı ziyaret etmiş. Bir gece o kutsal mekânda kalarak DÜZGÜN BABA’DAN sınavı kazanmama yardımcı olmasını istemiştim. Dileklerin, çağrının kabul edilip edilmediği görülen rüyalarla belli oluyormuş. Ben rüya görmemiştim. Katıldığım sınavda da başarılı olamamıştım. Sonradan, yaşadığım, hayatımın üç önemli büyük sorununda, ona yalvarmış, yardımını istemiştim. Her üç sorun, önceden gördüğüm rüya sonrası, çözülmüş, ailece çok sevinmiş. Mutlu olmuştuk.

   Canımın bir parçasını, ciğerimi kaybettiğimde, “Yetiş diye” yalvarmıştım. Yetişip kurtarmamıştı. Ona küsmüştüm.

    Üç yılı aşkın süre, Tunceli’de valilik yapan, Tunceli’nin sorunları ile yakından ilgilenen, Tunceli Halkının sevdiği, yakın dostluk kurduğu, BORATAŞ Vali gibi sevgi ile uğurlanan, DERSİMSPOR’UN, kurucusu Sayın TAŞKESEN Vali, DERSİM Halkının inandığı kutsalına, saygı göstermiş. Kutsal mekânın, ulaşım yol sorununu çözmüş, DERSİM Halkının değerlerini paylaşarak, DERSİM’DE, doğan oğluna, DÜZGÜN adını koymuştu.

   DÜZGÜN BABA’NIN, Horasandan geldiği, adını verdiği dağın çevresine yerleştiği rivayet edilir. Kışın kalın karla örtülü dağda keçilerini otlatırken yaprağını dökmüş ağaçlara elindeki çubuğu ile dokunduğunda ağaçlar yeşeriyormuş. Keçilerin, yeşermiş orman ağaçlarının fidelerini yiyerek karınlarını doyurduğu söylenir. Adının HAYDAR olduğu, dilediği her şeyin tanrı tarafından kabul edildiği, işlerinin düzgün gitmesinden dolayı DÜZGÜN ismini aldığı söylenir.

   Yalnız DERSİM’DE, yaşayan DERSİMLİLER, değil, ülkenin, hatta dünyanın dört bucağına yayılmış DERSİMLİLER, onun kutsallığına inananlar, Onu, bulunduğu kutsal mekânında ziyaret etmek için DERSİM’E, mekânı, DÜZGÜN BABA’YA, akın ederler. Kutsal mekânı, ziyaret etmenin mutluluğunu yaşarlar. Paylaşırlar.

Hemen her gün yüzlerce adak kurban kesilir. Dağıtılır. Bu ziyaret akını, DERSİM’İ DE şenlendirir.

    Geçen yıllarda, kesilen kurbanların, düzensiz bir şekilde kesildiği, düzenli bir şekilde dağıtılmadığı, o mekânda yuvalanmış, kişiler tarafından kurban etlerinin alınıp satıldığı, bağışların, düzensiz, resmiyette alınmadığı şikâyetleri, mekânı ziyaret eden ziyaretçiler tarafından dile getirilmişti. Dile getirilen şikâyetleri köşemde yazmış. Yetkilileri göreve çağırmıştım.

   Kutsal mekâna bakanlar, gelip bana şikâyetleri dikkate alacaklarını, varsa bir eksiklik, düzeltecekleri sözünü vermişlerdi. Dile getirilen eksiklikler, bir ölçüde giderilmiş olsa da o kutsal mekânın yoğunluğuna, ziyaretçisine, yakışır, yeterlilikte, düzenlemelerin, yapılıp yapılmadığını, merek etmiştik.

   Kutsal mekâna, yakın bir köyden olan mekânla ilgili sorunlara duyarlılık gösteren, KIL Köyü DÜZGÜN BABA Cem Evi Dernek, Yönetim Başkanı, aynı zamanda eski belediye Başkanımız olan Mazlum ASLAN’LA, DÜZGÜN BABA, Ziyaret yerini, geçmişte yaşanan eksiklikleri, şimdiki halini konuştuk. Gülümseyen bir ifade İLE  “DÜZGÜN BABA Biz DERSİMLİLERİN, önemli bir kutsal mekânıdır. Halkın tanımı ile ziyaret yerimizdir. Özellikle Yaz Mevsiminde bu kutsal mekân ziyaretçileriyle dolar. Taşar. Kıl Köyü DÜZGÜN BABA Derneği olarak, ziyaretçilerin o, mekânın kutsallığına yakışır, şekilde ağırlanması, ziyaretlerini yapabilmeleri için yoğun bir çalışma içinde oluruz. Çalışmalarımızı, Kutsal Mekânı ziyaret etmek için gelen ziyaretçilerin gönüllü olarak yaptıkları bağışlarla gerçekleştirmekteyiz.

   Dernek yönetimimiz tarafından, kurban kesimi için ziyaretçilerin uyması gereken kurallar, 11 madde halinde yazılarak, büyük bir levha halinde kesim yerine yakın konulmuştur.

   Kurbanlıkların dinlenmeleri için çatılı ve tel örgülü bir kapalı bir mekân yapılmıştır.

   Kesilen kurban etlerinin bağışı, dağıtılması için özel bir oda yapılmıştır.

    Kesilen kurbanların, kesim sırasında çocuklar tarafından görülmemesi için kesim alanının çevresi saçla kapatılmış bir şekilde düzenlenmiştir.

   Ziyaretçilerin beraberinde getirdikleri eşyaları koymaları için ayrı bir kapalı bir yer yapılmıştır.

   Yaşlı ve hasta olan ziyaretçilerin, dinlenmeleri için halılar döşenmiş, yatak yerleri yapılmış, bir dinlenme odası düzenlenmiştir.

   Aynı şekilde, bebeklerin emzirilmesi, küçük çocukların yatmaları, uyumaları için bir oda yapılmış. Kapısına uyarı tanıtım anlamında levha asılmıştır.

   Ziyaretçiler için en çok ihtiyaç duyulan bir mutfak yapılmış. Mutfak için gerekli olan araç, gereçlerle, donatılmıştır.

   Bütün bu hizmet alanlarının yanında DÜZGÜN BABA ile ilgili rivayetler büyük bir levhada yazılarak ziyaretçilerin okuyacağı bir alana asılmıştır.

   Aynı şekilde Hünkâr HACI BEKTAŞ VELİ’NİN, PEYGAMBERİMİZİN, güzel sözleri, öğüt verici nasihatleri, büyük levhalara yazılı halde ziyaretçilerin okuyabileceği yerlere asılmıştır” diye sıraladı.

   Kendilerine, “kutsal mekanı ziyaret eden ziyaretçilerin bağışları, bütün bu hizmetleri, düzenlemeleri yapmanıza yeterli oluyor mu? Başka yerlerden, resmi kurumlardan, dernek ve vakıflardan, DERSİMLİ İş adamlarından, herhangi bir yardım alıyor musunuz?” soruma,

    “Bilindiği gibi 2000’ler öncesi kutsal mekanda ziyaretçilerin ziyaretlerini kolaylaştırıcı, mekanlar tesisler yoktu. Sonrasında, İl Özel idaresi çok önemli bir ihtiyaç olan tuvaletleri yaptı. Çağrılarımız üzerine, DERSİMLİ iş adamlarımızın, Avrupalı, gurbetçilerimizin bağışları ile şu anda hizmet veren kapalı yerlerin önemli bölümleri yapıldı. Özellikle İş adamı Zülfü DOĞAN’IN, büyük miktarda yaptığı yardımlarından dolayı, Hayırsever iş adamı diye ismi levhaya yazılıp mekana asılmıştır. Resmi kurumlardan, vakıflardan herhangi bir yardım yapılmamıştır. Yapılması halinde bunu DERSİM Halkı ile duyurucu levhalarla, ziyaretçilerimizle, paylaşmış olacağız. Şimdilik yaptıklarımızı, mekânın bakımını düzenlemesini, mekanı ziyaret eden ziyaretçilerin bağışları ile yapmaktayız. Sorunuz üzerine, DERSİMLİ ş adamlarımıza, hayır işleri ile uğraşan vakıflara, kuruluşlara, çağrıda bulunuyorum “DERSİM Halkının bu önemli kutsalını, sahiplensinler, bağışlarını esirgemesinler. Yapacakları bağışlar, büyük bir hayırlı bağış olacaktır” dedi.

    “Derneğimize yapılan bağışlara, düzenlenmiş resmi makbuzlar kesilmektedir. Makbuzlar, imzalıdır. Dernek yönetiminin kontrolü altındadır. Sürekli denetlenmektedir. Herhangi bir usulsüzlüğe izin verilmemektedir. Elde edilen bağışlar, kutsal mekânın, daha düzenli, yararlı hale getirilmesi için harcanmaktadır. Her yıl artan ziyaretçilerin daha rahat ziyaret edebilmelerini sağlamak için ihtiyaç duyulan, hizmeti, kolaylığı sağlamak için sürekli yeni düzenlemeleri yapmaya devam edeceğiz. Ziyaretçilerimiz, eksikleri yönetimimize, bildirdikçe, bu eksiklikleri giderilmesi için ne gerekiyorsa onu yapacağız.

    Yönetim kurulu olarak sorumluluk ve görevimizin, ağır ve zor olduğunu biliyoruz. Bu sorumlulukla, daha çok hizmet yapmaya devam edeceğiz” dedi.

   Ona, küssem de O, bizim DERSİMLİLERİN, inandığımız kutsalımızdır.