Bağın kazmasını yapıyorduk. Kazma yapan çalışanlarından biri, heyecanla, ’Bakın yılan yavrusu, ’Dedi. Öldürmeye çalıştı. Koşarak engel oldum. ‘Ne yapıyorsun. ’Dedim .’O benim bağımın sakinlerindendir. O benim bağımın zenginliğidir. Süsüdür. Kaldık ki, bu yer, bu bağ onların konakladığı evleridir. Yurtlarıdır. Onları, evlerinde, yurtlarında, katletmeye ne hakkımız var. Dedim. Bellerini toprağa batırıp beni dinlediler. Şaşkınlardı. Kendi kendilerine, ’Hayret hocaya bak. Yılanı koruyor .’Diyorlardı.
   Geçmişte, akarsu, bir dere yatağında, piknik yapmaya gitmiştik. Üç kişiydik. Arkadaşlar kamu kurumlarında, önemli makamlarda görevlilerdi. Dönüşte dar patika yolda sırayla yürüyorduk. En önde benim önümde yürüyen arkadaş, hızla elindeki poşeti atarak,’ yılan. Diye bağırarak eğildi. Yerden kocaman bir taş alarak, önünde, yamaca tırmanan yılanı, vurmaya çalıştı. Arkadan kollarını sararak, vurmasını engelledim. Yılan hızla kaçarak kurtuldu. Arkadaşlar, hayretle bana bakarak,’ Ne yaptın. Dediler. Gülerek, ’Arkadaşlar, buna hakkımız yok. Burası onun evi, ikametgâhı. Onu öldürmeye, hakkımız yok. Kaldı ki doğanın zenginliğidir. Süsüdür. Bize zararı da yok.’ Dedim. Arkadaşlar, şaşkın, haklısınız demeden, susarak, onaylamacasına, yürüdüler.
    Bir başkasında, Arabamla, yine piknikten, KUTU DERESİNDEN, geliyorduk. Önümde yolu kaplamış. Kocaman, siyah bir yılan. Ani, frene basarak çiğnemeden durdum. Yılan akıp gitti. Ani frenle sarsılan Arabadakiler, hayretle, ’Ne oluyor.’ Dediler. Sevinçle, ‘Yılan dostumuzu, çiğnemedim. Yol verdim. Gitti.’ Dedim. Hayretle, hep bir ağızdan, ’Yılan, senin, nerden dostun oluyor.’ Dediler. Gülerek, ’onlar, benim, doğa dostlarım.’ Dedim.
    Torunlarım, asla yılandan korkup titremezler. Kaçmazlar. Bazıları, ‘yılan.’ Dediğinizde korkup. Titrerler. Kaçarlar. Çokça tanık oldum. Torunlarım, aile fertlerim, yılandan korkmazlar. Severek seyrederler. Onlarında, doğanın bir zenginliği, rengi, hatta denge sağlayanı, olduğunu bilirler. Yaban da açan bir çiçek gibi ona da yabanda, yaşam hakkına, saygı duyarlar. ‘Bana dokunmayan yılan Bin yaşasın. ‘Atasözü, bunun en güzel ifadesidir.
    Bütün doğa varlıkları, canlıları, KARINCAYI İNCİTME, atasözünün kapsamı içinde olmalıdırlar. Karıncaya gösterilen duyarlılık, doğadaki, bütün Çanlılara gösterilsin. Anlamındadır. YARATAN, onları, o kadar mükemmel yaratmış ki. Sırrına, akıl ermediği gibi, seyrine de doyum olmaz.
    Geçmiş yıllarda, bende bir öğretmen olarak,  çoğunlukla, insanlar, doğa sevgisini, önemini, bu günkü kadar, bilmezlerdi. Günümüzde, insanlık, bu ilgiyi sevgiyi, sahiplenmeye, eskiye oranla, daha çok önem, öncelik, vermekte. Önemsemektedir. Henüz bu sevgiyi almamış, önemsememiş, tabir yerindeyse, geri kafalı cahil kişiler, çoktur.  Doğamızın zenginliği, süsü,  kınalı keklikleri, çuvallar dolusu katledenlere, Yine doğamızın zenginliği süsü olan dağ keçilerini acımasızca katledip, yıllık kavurma yapanlara, zevk için, canlılara kıyanlara, çok tanık olduk, Ulusal basında, bu sevgiyi hala alamamış. Kedi, köpek, katliamlarını sürdüren, acımasızların haberlerini, çokça görmekteyiz.
    Bu gün yaşadığımız, zaman zaman, sokakların ıssızlığa büründüğü, günlerde bile, vatandaşların yanında, resmi kurumlarda, sokak hayvanlarına, sahip çıkmakta, günlük, ihtiyaçları olan, yiyecekleri, yiyebilecekleri noktalara bırakmaktadırlar. Sahipsiz, hasta engelli, sakat hayvanlara, barınaklarda bakılmakta, tedavileri yapılmaktadır. Hayvan sevgisi de, doğa sevgisinin bir parçasıdır.
    Doğa, yalnız insanlar için yaratılmadı. Üstündeki bütün canlıların, yaşaması için yaratıldı. Bu ortak yaşamda, bütün canlıların, ortak payı vardır. İnsanlık için bu ortaklık, olmazsa olmazıdır.
    DOĞA, Yaşamın yongasıdır. Onsuz yaşam olmaz. Nefes alıp vermemizi sağlayan, hava, olmazsa, yaşayamayız. Onun, akıttığı su olmasa yaşayamayız. Onun toprakta besleyip, bize sunduğu ürünler, olmasa yaşayamayız. Onun dünyamızı süslediği denizler, göller, akarsular, içindeki zenginlikler, olmasa yaşayamayız.
   O zaman bize hayat veren doğayı, üstündekilerle birlikte, koruyup, kollamak görevimiz olmalıdır.
   Onlar, bizim, yaşam yongamızdır.
   En büyük, servetimizdir.
   BÜTÜN OKURLARIMIN MUBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLAR.
   BÜTÜN İNSDANLIĞIN BARIŞ İÇİNDE YAŞAMASI DİLEĞİYLE