İSTANBUL (AA) - Doğa Koleji öğrencileri, bu yıl 54'üncüsü düzenlenen TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Bilimsel Araştırma Projeleri Yarışması'nda 12 proje ile 2023 yılı TÜBİTAK Bölge Sergisine katılmaya hak kazandı.
Doğa Koleji'nden yapılan açıklamaya göre, 2023 yılı TÜBİTAK Bölge Sergisi proje değerlendirmeleri çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Öğrenciler, gençleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları problemlere çözümler üretebilen, 21. yüzyıl becerilerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamasını amaçlayan ve Türkiye'nin lise düzeyinde düzenlenen köklü bilimsel araştırma projeleri yarışması olan TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Bilimsel Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finallerinde, 12 branşta hazırlanan 27 bin 13 proje arasından jüri tarafından başarılı bulunan 12 projeyle yer aldı.
Doğa Koleji öğrencilerinin jüri elemesinden geçerek TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Bilimsel Araştırma Projeleri Yarışması 2023 Bölge Finallerinde yarıştığı projeler şöyle:
"Doğa Koleji Çanakkale Kampüsü öğrencisi Erol Arda Bakırdöğen'in biyoloji öğretmeni Simge Özalp danışmanlığında biyoloji alanında gerçekleştirdiği 'Yeşil Sentez Yöntemi ile Vaccinium Macrocarpon (Turna Yemişi) ile Sentezlenmiş Kitosan Kaplı Gümüş Nanopartiküllerinin Biyolojik Aktivitelerinin Araştırılması' isimli proje. Doğa Koleji Antalya Kampüsü öğrencisi İpek Eryılmaz'ın biyoloji öğretmeni Gözde Duman danışmanlığında Biyoloji alanında gerçekleştirdiği 'Kaffir Laym ile Antimikrobiyal Etkinliği Arttırılmış Yoğurt Geliştirilmesi' isimli proje. Doğa Koleji Alanya Kampüsü öğrencileri Shayan Dabagh ve Aral Doğan'ın robotik ve kodlama öğretmeni Merve Ünal danışmanlığında fizik alanında gerçekleştirdiği 'Üst Düzey Enerji Üretimi İçin Yarı-Kapalı Rüzgâr Türbini' isimli proje.
Doğa Koleji Yakacık Kampüsü öğrencileri Gökçe Engin ve Asya Bilekay'ın, rehberlik öğretmeni Bahadır Sesli danışmanlığında psikoloji alanında gerçekleştirdiği 'Ergenlerde Algılanan Ebeveyn Tutumlarının Sosyal Medya Bağımlılığı ve Sosyal İlişki Gereksinimi Üzerine Etkisi' isimli proje. Doğa Koleji Ankara Çayyolu Kampüsü öğrencisi Zümra İzgü Akyıldız'ın rehberlik öğretmeni Özlem Yüksel danışmanlığında psikoloji alanında gerçekleştirdiği 'Mır-Heal: İyileştirici Gücü Mimikleyen Teknoloji' isimli proje. Doğa Koleji Diyarbakır Kampüsü öğrencisi Ahmet Cevdet Pala'nın İngilizce öğretmeni Ali Korkut danışmanlığında Psikoloji alanında gerçekleştirdiği 'Lise Öğrencilerinin Akademik Öz Yeterlik Algıları: Cinsiyet ve Alan Karşılaştırmalı Bir Betimsel Çalışma' isimli proje. Doğa Koleji Florya Kampüsü öğrencileri Elif Tuna, Haznedar Nil Yıldız ve Selin Gülmez'in tarih öğretmeni Muhammet Aydın danışmanlığında tarih alanında gerçekleştirdiği 'Unutmanın Hatırlanması: 1980'li Yıllarda Lise Gençliği' isimli proje.
Doğa Koleji Diyarbakır Kampüsü öğrencileri Hümeyra Topaloğlu, Irmak Duran ve Nehir Duran'ın, tarih öğretmenleri Tuğba Sertel Doruk danışmanlığında tarih alanında gerçekleştirdiği 'İslam'ın 5. Harem-İ Şerifi Diyarbakır Ulu Camii Belgeselle Tanıtıyoruz' isimli proje. Doğa Koleji Ağrı Kampüsü öğrencisi Duha Emekçi'nin, rehberlik öğretmeni Osman Kaya danışmanlığında Tarih alanında gerçekleştirdiği 'Somut Olan Kültürel Mirasımın Farkındayım: İshak Paşa Sarayı Örneği' isimli proje. Doğa Koleji Ataşehir 1 Kampüsü öğrencisi Ela Şahinoğlu'nun Türk dili ve edebiyatı öğretmeni Tuğçe Meç danışmanlığında Türk dili ve edebiyatı alanında gerçekleştirdiği 'Maziyi Halde ve İstikbalde Yaşamanın İmkanları: Artırılmış Gerçeklikle Divan Edebiyatı Müzesi' isimli proje. Doğa Koleji Ankara Keçiören Kampüsü öğrencisi Irmak Karagözoğlu'nun Türk dili ve edebiyatı alanında gerçekleştirdiği 'Annelerin Değerli Masalları' isimli proje. Doğa Koleji Ağrı Kampüsü öğrencileri Evren Bakır ve Furkan Yiğit'in kimya öğretmeni Berfin Demir danışmanlığında biyoloji alanında gerçekleştirdiği 'Atık Meyve Kabukları Demleme Çayının Buğday Köklenme ve Çimlenme Süresine ve Çim Boyutuna Etkisi' isimli proje."