Dersim’de halk arasında “Ağlayan Gelin” olarak isimlendirilen ve yüksek kesimlerde yetişen Ters Laleler görenleri adeta büyülüyor.

TERS LALELER, BAHARLA BİRLİKTE DERSİM DAĞLARINI SÜSLEMEYE BAŞLADI

İlkbahar mevsimiyle birlikte Ters Laleler, Dersim dağlarını süslemeye başladı.  Ters Laleleri görüntülemek için Munzur Dağlarına çıkan Kemal Özer, bitkinin kaçak yollarda yurtdışına götürüldüğünü belirterek, “Bir ay önce Hollanda’da buradan götürülen Ters Lale görüntüsü paylaşılmıştı. Bu işi para karşılığında yapan insanlar olduğu söyleniyor. Bunları kınıyoruz. Bizleri buraya getiren bu güzelliklerdir. Bu işi para karşılığı yaparak doğamızı katledenleri kınıyoruz” dedi.

Dersim’de yaşayan yurttaşlar da kentin dağlarını süsleyen Ters Lalelerin köklerinden sökülmesine ve para karşılığında satılmasına tepki gösteriyor.

TERS LALE NASIL BİR BİTKİDİR?

Ters Lale, soğan, yumru ve rizom gibi toprak altı organlara sahip olan geofit bitkileri diğer birçok kullanımları yanında İlkbahar ve Sonbahar’da açan narin, gösterişli ve güzel çiçekleri nedeniyle Bahar mevsiminin de müjdecisi olarak görülüyor.

Dersim’in yanı sıra Hakkari'nin Cilo Dağları'nda yetişen "Ters Lale", dünyanın en nadide çiçeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 3 ile 8 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçek, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca koruma altına alınmış durumda.

Gen merkezi Dersim ve Hakkari olan Ters Lalelerin, kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı ve buralarda kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıldığı hatta süs çiçeği olarak parkları süslediği biliniyor.

Ters laleler, dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer alıyor. Bu çiçeklerinde mazisi çok uzun yıllara dayanıyor. Dünya üzerinde sadece Türkiye'de yetiştiği söylenen Ters lalenin ne kadar değerli olduğu buradan da anlaşılabilir.

Ters lale, soğuk mevsim bitkisidir. Eksi derecelerde yaprakları donar ölmüş görünür ancak güneşi görünce tekrar normale dönüp gelişimine devam eder.

HÜZNÜN SEMBOLİ OLARAK BİLİNİYOR

Hüznün sembolü olarak bilinen en eski süs bitkisi olan Ters Lale, soğanlı bitkiler familyasında yer alıyor.

Ters Lale, birçok din ve kültür için hüznün sembolü olarak kabul edilmiş ve efsanelere de konu olmuştur.  Ters Lale, Hristiyan rivayetlerine göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilişine şahit olmuş ve Hz. Meryem’in gözyaşlarının düştüğü yerde yetişmeye başlamıştır.

Müslüman söylencelerine göre; Hz. Hasan ve Hüseyin’in Kerbela’da katledilişlerinden dolayı ve başka bir efsaneye göre ise Ferhat’la Şirin’in birbirlerine kavuşamaması nedeniyle Ters Lale’nin boynu bükük, rengi kırmızıdır. Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir.