NEWROZ, bütün dünyada kutlanmasa da, Asya kıtasında, birçok ulusların kutladığı bir yılbaşı doğa bayramdır.
   Gece ve gündüzün eşitlendiği 21 MART günü NEV( yeni) ROZ( gün) NEWROZ(,YENİ GÜN) bayramı olarak kutlanır. Hiristiyanlar,1 OCAK Gününü, YILBAŞI olarak kurlarken,   Orta Asya Türkleri, Anadolu Türkleri, İranlılar,21 Mart gününü, YILBAŞI olarak kutlarlar. 
    Aynı zamanda 21 Marta NEWROZ Günü DİRİLİŞ VE YARADILIŞ Günü olarak ta kutlanmaktadır.
   Orta Asya Türkleri de ERGENOKANDAN çıkış günü olarak kutlamaktadırlar.
   21 Mart, NEWROZ BAYRAMI, hafta içi Pazartesine, geldiğinden, iki gün öncesinden hafta sonu Cumartesi günü, kar yağarken, kar altında, SEYİT RIZA PARKINDA, Binlerce DERSİMLİNİN, katıldığı, büyük bir coşkuyla kutlandı.
   Üst aramasından geçerek girdiğim SEYİT RIZADA, büyük bir coşkunun sesleri, ta uzaklardan, yankılanıyordu. SEYİT RIZANIN, bahçesinde yine renk, renk çiçekler açmıştı. Park, Bin Bir renge boyanmıştı. SEYİT RIZANIN keyfi yerindeydi. Çevresi, yine sevenleriyle doluydu. Parkın sakinlerinden olan karakargalar, DERSİM MÜZESİNİN çatısından seyrediyorlardı.
     Konuşma yerinde HADEP milletvekili GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT, vardı. Mikrofondan, bağırırcasına adeta haykırarak konuşuyordu. Soğuk karlı bir günde, Baharın gelişini müjdeliyordu. SEYİT RIZANIN torunlarına, Aysel TUĞLUĞA, Edibe ŞAHİNE, Nur hayata M. Ali BULA, Selahattin DEMİRTAŞA, selam gönderiyordu. Cem evlerine ticarethane diyenleri, lanetliyordu. Diz çökmeyeceğiz. Direneceğiz. Diyordu. DERSİM Aleviliğin kebesidir. Diyordu. UKRANYA Savaşında, barış isteyen, emperyalist devletlerin sahte yüzlerini açıklıyordu.
   EMEP Genel Başkan yardımcısı Umut YEĞİN, ’memlekette, savaş politikalarını sürdürenlere karşı bu meydanda, SEYİT RIZADA, barışın kardeşliğin sesini yükselteceğiz.’ Diyordu.
    DERSİM Belediye Başkanı MAÇOĞLU,’ bütün devrimcilerin, kadınların, ekolojistlerin bir araya geldiği bir dünyanın zamanıdır.’ Diyordu. İstanbul sözleşmesini kaldırarak kadınların katledilmelerinin önünü açıyorlar. Diyordu.
    Emek Demokrasi Platformu adına Yusuf TOPÇU, Zulme başkaldırıdır. ’Diyordu.
    Davul zurnaların eşliğinde, bütün bir kutlama alanını kapsayan halay halkalarında, halaylar çekiliyordu, Halay halkaları giderek çoğalıyordu. Milletvekili Gülistan Hanımın başını çektiği halayda büyük bir coşku vardı. Millî kıyafetler içinde, Yaşlısı genci halayda el ele kol kolaydı. 
  NEVRUZ ATEŞİ günün anlam ve önemini ifade eden meşaleydi. Gülistan Koçyiğit’in, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Umut YEĞİNİN, HADEP milletvekili Alican Ünlünün, DERSİM Belediye Başkanı MAÇOĞLUNUN, birlikte tutuşturdukları Nevroz ateşinin üzerinden atlayarak bin yıllık gelenek yaşatılıyordu. 
     Nevruz Ateşinin çıkardığı dumanlar, bulut tabakası gibi alanı sarmış kapatmıştı.
    Duman bulutlarının altında, 
    Newroz PİROZ BE çığlıkları 
    SEYİT RIZADA yankılanıyordu