Vali Beyle bir esnaf ziyaretinde bir araya geldik. Sohbet arasında Vali Beyin ağzından DERSİM sözcüğü çıktı. DERSİM adından korkanların olduğu bu günlerde, Sayın Valimizin bu adı kullanması, beni sevindirdi. Vali Bey’e, DERSİM sözcüğünü kullandığı için teşekkür ettim.
            Vali Beyin, DERSİM sözcüğünü telaffuz etmesinden cesaretle, DERSİM Spor’u sordum. DERSİM Spor’a desteklerini sordum. Daha önce bir araya geldiğimiz DERSİM Spor’un yöneticileri, Vali Beyin kendilerine destek olmadıklarını, zor durumda kaldıklarını ifade etmişlerdi.

whatsapp_image_2018-09-30_at_19.31.25_2.jpeg
            Vali Bey, konuyu açmamdan memnun olmuştu. Anlattı. Geçen yıl DERSİM Spor’a yaklaşık 400 bin lira yardımda bulunduğunu, bu yıl gerekli yardımda bulunmadığını ifadeyle, “İki takım olmaları, gerekli, yeterli yardımın yapılmasını engellemektedir. Ben kendilerine, ortak bir isim altında birleşmelerini önerdim. Örneğin MUNZUR SPOR adı altında birleşebilirler. Biz de kendilerine her türlü yardımı yaparız. Destek sağlarız” dedi.
            Bir araya geldiğimiz esnaf arkadaş,  “Sayın Valim, MUNZUR’UN, başına DERSİM’İ ekleyerek, DERSİM MUNZUR SPOR olsun” dedi. Vali Bey, “Hay, Hay kabul ediyorum. Bu isim altında birleşsinler. Kendilerine gerekli her türlü yardımı desteği vermeyi, İkinci lige çıkmaları için her türlü desteği sağlamaya söz veriyorum” dedi. Bir not kâğıdı isteyerek, birleşmeleri halinde yapacağı yardımları, alt alta yazarak altını imzaladı. “Bu bir teminattır. Al Hocam sizde kalsın” dedi. İmzaladığı teminatı, bana verdi.
   DERSİM Sporlu arkadaşlarla görüştüm. Onlar da tek başlarına karar veremeyeceklerini, düzenleyecekleri, anket sonucuna göre karar vereceklerini söylediler.
   DERSİM, bizim DERSİMLİLERİN, kimliğidir. MUNZUR DA bizim kutsalımızdır. DERSİM kimliğimizin yanında MUNZUR DA, bizim bir başka kimliğimizdir. İkisinin yan yana bir araya gelmesi bizi daha çok tanıtan renkli bir kimliğimizdir.
   Ben, katıldığım ankette, iki kulübün, DERSİM MUNZUR adı altında birleşmelerini, güçlenip, İkinci lige çıkmalarını istiyorum.
   Sayın Valimiz, DERSİM MUNZUR SPOR’U ikinci lige çıkaracağı sözünü verdi.
    +   +   +
  DERSİM’E(TUNCELİ’YE) ZİYARETÇİ AKIMI SÜRÜYOR

tunceli_turizmde_ataga_kalkiyor_h47590_872ce.jpg
   Bu yıl Tunceli, tarihinde, altın yılını yaşadı. Tunceli, Tunceli’yi, merak eden, gezip görmek isteyen, binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Hemen her gün yıldızlı konaklama yerinin bulunduğu, SEYİT RIZA Parkının çevresi, yabancı plakalı tur otobüsleriyle, araçlarla doldu.
   Sonbahar gelince bu ilginin mevsim dolayısıyla, eğitim yılının başlaması ile azalacağını, hatta kesileceğini düşünmüştüm. Her gün, iş yerine giderken yolum SEYİT RIZA’YA düşer. Tunceli’ye olan ilgi azalmamış. Sanki artmış gibi. Parkın çevresi hemen her gün yabancı plakalı tur otobüsleri ile çevrili. Otobüslerin yanında, SEYİT RIZA Parkı, sokaklar, ellerinde çantaları yazlık şapkaları ile yabancı turist oldukları her hallerinden belli insanlarla dolu. Bu görüntü, Tunceli’de turizm mevsiminin hala sona ermediğini hala ilginin devam ettiğinin gösterisidir.
  Ovacık Pülümür vadilerinin gün boyu DERSİM’İ ziyarete gelenlerle dolu olduğunu, oradan gelenler anlatıyordu. Bir başka okurum,  “Hocam, TEŞNİK’TE kocaman tur otobüsünü görünce şaşırdım. Orayı bile ziyaret eden ziyaretçiler var” diyordu.
  Vali Beyle esnaf ziyaretinde bir araya geldiğimizde, bu konu da açılmıştı. Konu açıldığında, Sayın Valimizin gözlerinin içi gülmüştü. Heyecanla,  “Turlar devam ediyor” dedi. Gelen grupları, saydı. Bu kez de benim sevincim. Gözlerime yansımıştı. Bizim haberdar olmadığımız çokça turlar gelmiş. DERSİM ilgi odağı olmuştu.
   Kendilerine teşekkür ettim.
   Çünkü onun payı çok büyüktü.
   +     +     +

    FERHANGİ ŞEYLER.

fa3dfa2b-64bf-4342-b84e-04f785b519d7_800.jpg
   Ünlü Tiyatro sanatçısı Ferhan ŞENSOY’UN, belediye konferans toplantı salonunda gösterime koyduğu, Türkiye çapında 2400 kez sahnelendiği FERHANGİ ŞEYLER, tiyatro oyununa, ilgi büyük olmuştu. Katılamadığım gösteride Salon deyim yerindeyse hınca hınç dolmuş. Çok sayıda seyretmek isteyenler, yer bulamadıklarından seyretmeden geri dönmek zorunda kalmışlar. Yer bulamayanların bir kısmı da kapıda oturarak izlemişler. Ücretsiz izlenen oyun için tiyatro ekibi de ücret almadan gelmişler.
     Gösteriye gösterilen İlgiye teşekkür eden Ferhan ŞENSOY, Komünist başkanı seçen Tunceli Halkına da teşekkür etmiş.
   Futbol maçlarının, yeterince ilgi çekmediği, taraftar toplayamadığı Tunceli de, Tiyatro oyununun, kitap okumanın taraftarı çoktur. Bu da Dersim Halkına yakışır kültürün, bir yüzüdür.
  Birkaç yıl öncesinde, kitap okumanın yeterince ilgi görmediği yıllarda gelecekten yana, yeni nesilden yana, umutsuzdum. Son iki yılda umutsuzluğum gitti onun yerini gelecekten yana umut aldı. Okullarda kitap okuma teşvik edilirken, çevre kültürünün teşviki ile kitap okuyanların oranı hızla artmaktadır. Kitapçıların, yeni çıkan kitapları yetiştirmekte, zaman zaman zorlandıklarını duymaktayım. Bu oldukça sevindirici bir toplumsal kültürel oldukça önemli bir gelişmedir.
   Çünkü kitap okumak dünyayı gezmektir. Dünyada olup bitenleri izlemektir. Toplumsal paylaşımdır. İnsanı süsleyen değerleri, kazanmaktır. Kültürlü bir insan olmaktır.
 Tiyatro gösterileri Belediye başkanlığından beklenen kültürel bir hizmetti. Yeni belediye yönetimi, bu hizmeti, ünlü bir tiyatro sanatçısının oyunu ile başlattı.
  Beklentimiz devam edeceği, süreceğidir.