Munzur Gözeleri, DERSİM Halkının adeta gözleridir. DERSİM’DE yaşamı, doğayı renklendiren süsleyen en büyük değerdir. Kaynaktır. Onunla DERSİM Doğası güzelleşir. Şekillenir. Hayat, bulur. Yaşam bulur.
  Gözelerden çıkan yaşam suyu, yalnız DERSİM Doğasını değil geçtiği her yere, ta Basra Körfezine kadar, bütün bir coğrafyaya, yaşama hayat verir.
    Onlar, GÖZELER, MUNZUR SUYU, DERSİM Halkının kutsalıdır. Gözeler, kutsal bir ziyaret mekânıdır. Onun için GÖZELERİ İYİLEŞTİRME PROJESİ DERSİM Halkını yakından ilgilendiren toplumsal, önemli bir projedir.
    Geçen yıldan beri merak ettiğimiz MUNZUR GÖZELERİ KORUMA ÖNCELİKLİ REKREASYON PEYZAJ Projesinin hayata geçirilmesi için Sayın Valimizin çabaları sonucu, istenilen ödenek sağlanmış. 8 Milyon liralık ödenekle, Munzur Gözelerini koruyan, güzelleştiren proje hayata geçecektir.
    Sayın Valimizin çabası sonrası FIRAT KALKINMA AJANSININ sağladığı 11 milyon liranın 8 milyonu MUNZUR GÖZELERİ için ayrılırken, 1 Milyon 800 bin lirası YENİLİKLER, YENİLENMELER projesi için Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsis edilmiş.  1 Milyon 200 Bin lirası da İŞŞİZSEN GEL projesi için Tarım İl Müdürlüğüne tahsis edilmiş.
   MUNZUR GÖZELERİ İYİLEŞTİRME KORUMA PROJESİ DERSİM Halkı tarafından uzun süreden beri, beklenen önemli bir projeydi. DERSİM Halkı beklediği bu projeye çok sevinecektir.
    Bu önemli projeyi, yakından takip eden Sanayi Ticaret Odası Başkanı, Rahmetli Yusuf CENGİZ, le paylaşmıştık. Köşemde proje ile ilgili görüşlerini, projenin hayata geçmesi için gösterdiği çabaları dile getirmiştim. Ne yazık ki rahmetli çok vakitsiz yazımı okumadan aceleyle, gitmişti. Projenin hayata geçmesini görememişti. 
   Milli Eğitim Müdürlüğü için ayrılmış 1 Milyon 800 Bin liralık YENİLİKLER projesi de önemli yararlı bir projedir. Eğitim, Eğitimdeki başarı, DERSİM Halkının bir başka kimliğidir. Çağdaş DERSİM Halkı için yenilikler, geleceğin aydınlığına yapılmış bir yatırımdır. Projenin içeriğini sormak için, Milli Eğitim Müdürünü aradım. Yanında Milli Eğitim Bakanlığının ikinci önemli bir makamı Müsteşar Bey, Vardı. Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğünün hayata geçirilecek projeleri için, Proje ortağı olmak için gelmiş.
   Tarım Müdürlüğü içinde 1 Milyon 200 Bin lira İŞSİZSEN GEL projesi için ayrılmış. Bu projede sanayi kenti olmayan tarımın, hayvancılığın yeterli düzeyde olmadığı ilimiz için az da olsa önemli bir projedir. Projenin ayrıntıları, kapsamı için Tarım İl Müdürünü aradım. İlk sözü “Çok güzel yararlı bir proje” dedi. Anlattı. Proje tarımla uğraşmayan işsizler için bir ekmek kapısıymış. Bitkisel Tarımsal, Arıcılık, seracılık, hayvancılık, dallarında eğitim kursları programları düzenlenecek. Başvuranlara, istedikleri belirtilen dallarda eğitim verilecek. Eğitimi ilk onda başarılı bitirenlere,  bahçe bitkisel ürünler eğitimini başarıyla bitirip ilk ona giren 8 kişiye 10 Dekarlık kaplama ceviz bahçesi düzenleyip verilecek. Arıcılık eğitimini başarıyla bitiren 8 kursiyere 20 şer 120 metrekarelik plastik örtülü sera verilecek. Arıcılık kursunu bitiren 8 kursiyere 20 adet arılı kovan verilecek. Kuru fasulye nohut yetiştiriciliği kurslarına katılanlar ada her türlü destek verilecek. Eğitime katılanlar için teknik alanda bilgilenmeleri yeni teknik yenilikler, yerinde görmeleri için geziler düzenlenecek. Program bir yıl sürecek.
    Bütün bu güzel projelerin yanında Beni DERSİM Halkını sevindirecek büyük bir projenin müjdesini aldık.  50 yıl Almanya’da ikamet etmiş DERSİM, Mazgirtli CEMAL AMCA isimli bir hemşerimiz, Tuncel’inin kalkınması, işsizliğin giderilmesi için 200 MİLYON EURO yani Bir buçuk Milyar liralık yatırım yapmak istemiş. Vali Beye gelmiş. Yapmayı taahhüt etmek için Vali Beyle El sıkışmış.
    Sosyal Medyada gördüğüm bu çok büyük sevindirici habere inanamadım. Doğrulamak için aradığım Vali Beye katkılarından çabasından dolayı teşekkür ettim.  
    200 Milyon EURO, Türk parasıyla BİRBUÇUK MİLYAR eder. Bu miktar nerdeyse bir bakanlığın bütçesi kadardır. Çok büyük bir miktardır. Bu parayla kurulacak bir fabrikada CEMAL AMCA, 3 Bin kişiye iş verecekmiş. 3000 kişiye iş verildiğinde Tunceli’de neredeyse işsiz kalmayacaktır. Büyük kentlerde özellikle ADANA’DA kocaman bir alana yayılmış fabrikalar büyüklüğünde bir tekstil fabrikası kurulacakmış. Valiliğin sağlayacağı 600 dönümlük kocaman bir alanda Kurulacak entegre( bütünleştirici) bir fabrika, pamuğu alıp, iplik yapacak. İplikten de kumaş üretecek. Kumaştan da, ihracat için talep edilecek hazır giyimi üretecek. Bütün Bu işler içinde 3000 kişi çalıştırılacak.
    Daha önce PERİLİ ,( AKPAZARLI) bir Hemşerimiz SELÇUK Bey, iki Yüz kişiyi çalıştıracak küçük bir tekstil fabrikası kurarak, DERSİMLİ iş adamlarımıza örnek olmuştu. Onun kurduğu küçük fabrika, 200’den fazla ailenin ekmek kapısı olmuştu. Aynı iş yerini tekstil atölyesini, Pertek ilçemizde de kurarak orda da istihdam sağlamıştı.  
    Yazılarımda fabrikasız ilimiz diye yazardım. Mazgirtli Hemşerimiz CEMAL AMCA, fabrikayı kurarsa, artık ilimizde, fabrikaları, sanayisi, olan bir il olacaktır.
    DERSİM’DE hayata geçirilecek bu önemli projeler, DERSİM Halkını sevindirecek çok önemli projelerdir. Bu projelerin oluşmasında hayata geçirilmesinde payı olanlara ne kadar teşekkür etsek azdır.