Bu günlerde sosyal Medyada en çok tartışılan konulardan biri DERSİM Doğasının korunması üzerine yapılan tartışmalardır. Bazı aktivesiler, DERSİMLİ doğasever arkadaşlar, DERSİM Doğasına, bir çivinin çakılmasını istemezken, Bir başka DERSİM Doğasının güzelliklerini, bütün dünyaya, tanıtmak isteyen DERSİMLİ doğaseverlerde, DERSİMİN, Endemik( başka bir coğrafyada bulunmayan) güzelliklerini, zenginliklerini, tanıtmanın çabası içindeler.

        Bir gurup arkadaş, DERSİM doğasını, tanıtmak isteyenleri, DERSİM Doğasının, talan, tahrip, edilmesine, seyirci kalmakla, suçlarken, tanıtmak isteyenlerde, haklı nedenlerini, ileri sürmeden, geçmişte, iki avukat arkadaş, arasında yaşananları, ortaya atarak, konuyla hiç alakası olmayan defterleri açarak, hiç bir şekilde yakışık olmayan, bir savunmayla, kendilerini savunmaya, haklı göstermeye çalıştılar.

      DERSİM Doğasının, güzelliklerinin, saklı kalmasını, hiçbir DERSİMLİNİN, isteyeceğini sanmıyorum. İsteriz ki, Bütün dünya bilsin ki DERSİM Doğası, çok güzel endemik türleriyle, dolu, zengin, bir coğrafyadır. Doğadır. Bunu öğrenenler, doğamızı tahrip etmek için gelmeyeceklerdir. Görmek, o güzellikleri, yaşamak, paylaşmak, için geleceklerdir. DERSİM, tanıtımla, ziyaretçilerin, ilgi odağı, turistik bir kent olacaktır. Bu ilgide, DERSİM Halkının, yararına olacaktır, Getirisi olacaktır.

    DERSİM Doğasının güzelliklerini, görmek için gelen ziyaretçilerin, rahat edebilecekleri, ihtiyaçlarını, karşılayabilecekleri düzenlemeler, yapmak. Doğayı tahrip etmek değildir. Bir Dönem Ana Fatma da kurulan pavyon benzeri tesisler değil, Ziyaretçilerin günlük ihtiyaçlarını karşılayan, doğayı, çevreyi, tahrip etmeyen düzenlemelerin, yapılması, bir zorunluluktur. İhtiyaçtır. Şu anda ANAFATMADA yapılmış düzenlemeleri, kurulan, işletilen, mekânları, görmediğimden, yapılan yoğun eleştiriler, suçlamalar, hakkında bir yorum yapamıyorum..

    Munzur Gözelerini,  iyileştirme projesi, Rahmetli Yusuf CEGİZİN, Sanayi Ticaret Odası Başkanlığı döneminde hazırlanmıştı. Projeyi, Rahmetli ile ayrıntılı bir şekilde görüşmüştük.

    Projeye göre, güzel düzenlemeler yapılacaktı. Gözelerden uzakta,50 kişilik bir konaklamanın yanında, gözelerde, hoş, görülmeyen yerler, kaldırılacak, suyun, karşı yakasında, beton kullanılmadan, ahşaptan yapılacak dizili barakalarda, yörenin, yerli ürünleri, pazarlanacaktı. İhtiyaç duyulan lokanta, gözelerden uzakta olacaktı. İhtiyaç duyulan tuvaletlerde, barakaların arkasında, kıyıdan uzakta, inşa edilecek. Kurban kesim yerleri de, yine aynı şekilde, gözelerden uzakta, düzenlenmiş bir alanda olacaktı. Kanalizasyon, arıtma tesisleri, kirliliği önleyecek şekilde düzenlenecek. Atıklar, Munzur’a akıtılmayacaktı. Bütün bu düzenlemeler, gözelerin, doğallığına, kutsiyetine, zarar vermeden, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını, karşılayacak ölçüde, yapılacaktı.

    MUNZUR GÖZELERİ İYİLEŞTİRME PROJESİNİN, ne zaman hayata geçirileceğini, ihaleyi yapacak eski Bayındırlık, şimdilerde, ÇEVRE ŞEHİRCİLİK müdürü, Önder Beye, sordum.  İhale için gerekli olan belgeleri, ilgili müdürlüklerden istediklerini, gelir gelmez. Önümüzdeki günlerde, yapacaklarını söyledi. İhale bedelini, sordum. ‘Kusura bakmayın. İhale öncesi yasaktır. Söyleyemem.’ Dedi.

     Bu projeye, MUNZUR Nehrinde yapılacak barajlara, HES lere, karşı yıllardır, hukuk mücadelesi sürdüren, takdir toplayan, Avukat Barış Yıldırımın, karşı çıktığı, söyleniyordu. Kendileriyle görüşmüştüm. Projeyi konuşmuştuk. Karşı olmayacaklarını ifade etmişlerdi.

   MUNZUR GÖZELERİ İYİLEŞTİRME PROJESİ, günlük yüzlerce, yıl boyu On Binlerce, hatta Yüz Binlerce ziyaretçisi, olan, kutsal, doğa harikası bir mekân için, düzenlenmiş, güzel bir projedir. Bu projeye, Ovacık Halkıda karşı çıkmamıştı. Aynı şekilde Munzur Gözelerinden Tunceli’ye içme suyu getirme proje sinede karşı çıkılmamıştı. Bunlar DERSİM Doğasına zarar vermeyen, ihtiyaç duyulan, projelerdi.

    ANAFATMA, HALBORİ GÖZELERİDE, Dersim Halkının, KUTSALIDIR. Özelidir. Hiçbir DERSİMLİ, bu ortak değerlere, zarar vermeye kalkmamalıdır. Rantı, çıkarı, başka yerlerde aramalıdırlar. ANAFATMANIN, tanıtımı için yapılan, işletmeye verilen, mekânlar, için yoğun eleştiriler var. O mekâna, yakışmayan görüntülerin olduğu eleştirileri, var. Gidip görmediğim için her hangi bir yorumda bulunamayacağım.

    DERSİMİN, Doğa güzelliklerini tanıtmak, sergilemek, DERSİM’E, yapılmış Bir kötülük değildir. Bu tanıtımı, kişisel çıkarları için, yapmak, kötülüktür. Bir DERSİM’LİYE, yakışanı değildir.

    HALBORİ GÖZELERİ için projeyi hazırlamakla, görevli yetkililerle, konuştum. Proje, mekânın doğal yapısına, zarar verecek, düzenlenmiş bir proje olmayacaktır. Ziyaretçilerin, ihtiyaçlarını, karşılayacak, bir proje olacaktır. Dediler. İzleyip takip edeceğiz.

     Yazarken, biraz hava almak için, Hanın içinde yürüyüş yapmak istedim. Kuşçunun oraya kadar yürüdüm. Aralıksız, Yoğun kuş sesleri geliyordu. Bir ara merak ederek, dükkâna girdim. Çokça kafeslerin içinde, durmadan öten, dolanan, çokça, kuş vardı. Onların kafeslerinde hapsedilmelerine dayanamadım. Çıktım. Seslerini duymamak içinde, yürüyüş alanımı değiştirdim. Özgürlük, yalnız bizim için değil, bütün canlılar içinde haktır. Yaşamsaldır.

     Yazımı bitirirken, gazete almak için gelen bir çay bahçesi işleticisi, gülümseyerek ‘Hocam bizim çay bahçeleri, ne zaman açılacak. Haberiniz Var mı? Dedi. Bende gülümseyerek, onu, bana sormayın. CORONAYA, sorun. Dedim. Gülerek, ’Haklısınız. Dedi.

     Bir eğitimci olarak yıllarca büyük bir hazırlıklarla okullarda, meydanlarda, büyük bir coşku ile kutladığımız 19 Mayıs törenleri, bu yıl, CORONA, yüzünden, evlerde kutlandı.

    Olsun. Yine de, bütün ülkede, büyük bir coşku ile kutlandı.