Konuya ilişkin yapılan açıklamada, daha önce 7 kez denenip, toplumsal tepki ile geri çekilen zeytinliklerin imara açılması düzenlemeleri olduğu hatırlatılarak, “Bu kez Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, bir başka amaçla; ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak gerekçe gösterilerek yeniden gündeme getirildi” denildi.
21/9/2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 115 inci maddesine,1 Mart 2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 4. fıkra eklendiğinin belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi: “Dünyada birçok ülke, iklim ve gıda krizi ile mücadele için elektrik ihtiyacının karşılanmasında kömür yakıtlı termik santralleri terk edip, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelirken, ülkemizde tarım, orman, mera ve zeytinlik araziler taş ve maden ocaklarıyla tahrip edilmeye devam etmektedir. Bu yönetmelik değişikliği ile Zeytinlikleri yasa dışı yollarla tahrip etmekte ve el koymakta olan madencilik sektörünün hukuksuz müdahalelerine meşruiyet kazandırılmaya çalışılmaktadır. 
Doğası her dönem baraj, madencilik projeleriyle talan edilmeye çalışılan Dersim’den sesleniyoruz; tüm ülke çapındaki zeytinliklerin ölüm fermanı olan bu düzenlemeler derhal iptal edilmelidir!”