Dar çok sıkıntılı günlerimde rahmetli annem,’ Üzme kendini, BUDA GEÇER.’ Derdi. Beni teselli ederdi. Umutlandırırdı.

   Şimdi yalnız ben değil bütün insanlık dar sıkıntılı tarihi bir süreç yaşamaktadır. Bu tarihi savaşta hep annemin ‘BUDA GEÇER.’ Sözünü hatırlayarak insanlığın, bu ağır süreci, çok az bir kayıpla atlatacağını umuyorum.

   Yaşlı olduğumuz için EVDE KAL uyarısına uyarak eşimle birlikte eve kapandık. Günlük gazete dağıtımını SEVCAN A, bıraktım. SEVCANIN Günlük eve bıraktığı gazeteleri okuyarak,52 yıllık hayat arkadaşım Muhabbet Hanımla zaman zaman kavga ederek, telefonla özlemini duyduğumuz torunlarımızla sohbet ederek, miyavlayarak beni balkona çıkarın. Kuşları kedileri seyredeyim diyen ÇERİY’E, takılarak, televizyon haberlerini, sosyal medyayı, ara sıra dizileri, seyrederek, günü doldurmaya çalışıyoruz.

    İnsanlığı, yaşamı, tehdit eden virüs, özellikle nüfusun yoğun olduğu büyük kentlerde daha çok yayılmaktadır. Dış ülkelerden uçakla gelenler, büyük kentlere, Umreden gelenlerde küçük kentlere yaydılar. Diyanet İşleri Başkanlığının 12 Bin umreden gelenleri karantinaya almadan kaçırması, virüsün ülkeyi daha çok tehdit eder hale getirdi.

    İlimizde, alınan tedbirler, ülke çapında bütün illere örnek olacak şekilde alındı. Alınan tedbirler sonucunda ilimizde birkaç vakanın dışında korkulacak bir durum vaka yaşanmadı.

    Sayın Valimizin, vakit geçirmeden aldırttığı tedbirler, önlemler, bir kale gibi koruyucu kalkan oldu. Alınan önlemlerle kazanılacak büyük savaş, DERSİM Tarihine altın harflerle yazılacaktır.

   Valiliğin ihtiyacı olan dar gelirlilere, ihtiyaç maddelerinin, kapı, kapı, gezilerek dağıtılması, para yardımında bulunulması, dayanışmanın, başarmanın, fedakârlığın, unutulmayacak, alkışlanacak, örnekleridir.

   İlimizin tek üretim yapan, istihdam sağlayan Yüzlerce yoksul ailelerin bacalarını tüttüren PERİ TEKSTİL FABRİKASİNIN,200 Bin maske üretip bedava dağıtması, tarihi bir kampanyanın unutulmayacak, örneğidir. Bu büyük fedakârlığı, yardımı yapan PERİ FABRİKASININ kurucusu, Sayın Valimle, sahibi SELÇUK Beyi gönülden alkışlıyorum.

   Bütün bu başarılı çalışmaların yanında tarımsal çalışmalara destek olunması mevsim dolayısı ile yapılacak tarımsal çalışmalara kolaylık sağlanması, çok çok öncelikle alınması gereken tedbirlerdir. Çalışmalardır. Yakın zamanda hava açılınca gidip bağda çalışma yapmamız bağı budamamız. Sebze yerlerini hazırlamamız gerekecek umarım kontrol noktasındaki görevliler, bizim, bizim gibilerin, gidip gelmesine engel olmazlar.

   Belediye Başkanlığının, günlük, sokakları, toplu taşıma araçlarını, çöp konteynerini, bütün şehri temiz tutma çalışmaları, yoksul alilere, yardımda, bulunmaları, 153 telefon hattı ile ihtiyacı, sorunları olan ailelere, kişilere, ulaşmaları, Valilikte oluşturulmuş, VEFA kurulunun yapacağı çalışmalara katılması, sokak hayvanlarını, koruyacak günlük tedbirleri almaları, onlara bu dar günlerinde, yiyecek yardımında, bulunmaları, dağıtmaları,  alkışlanacak, örnek çalışmalardır.  

    Şehrimize, ilçelerimize giriş çıkışların kontrol altına alınması, halka gerekli uyarıların sürekli yapılması bu savaşta kazanmamızı sağlayacaktır. Uyarılara rağmen uyarılara uymayanlar, Kültürlü DERSİM Halkına yakışmayanlardır.

    Rahmetli Annem, ’BUDA GEÇER. Demişti.

    Geçecektir.

Fikri TAŞ