Doğayı örten beyaz yorganın özlemini yıllardı çekiyorduk. Ummadığımız, beklemediğimiz bir zamanda geldi. Bütün doğanın üstünü örttü. Yıllardı uykusuz kalan doğa derin bir kış uykusuna daldı.
      Evimizin önündeki bahçe beyaz yorganla örtülünce, gelip bahçede beslenen kedileri, kargaları, göremez oldu. Onları merak ettik. Nerde konakladılar. Dondurucu soğuklardan nasıl korundular. Nerden, nasıl beslendiler. Diye hep merak ettik. Muhabbet Hanım, her zaman yaptığı gibi aksatmadan onlar için ayırdığı yiyecekleri, bahçenin muhtelif yerlerine beyaz yorganın üstüne bıraktı.
     Bahçedekileri düşünürken, sokaktaki canları, yabandaki, doğadaki canları da sürekli merak ettik. Sokaktaki canlar, sahip çıkanları sevenleri, tarafından korunurken, yabanda, doğada yaşayan canları, Munzur vadisine, Pülümür vadisine yolculuk yapanlardan, görüp görmediklerini sorduk. Pülümür vadisinde kınalı keklikleri büzülmüş, üşümüş halde görenler olmuş. Sürüsünden ayrılmış bir dağ keçisini gören köylüler, beslenmesi için doğaya yem bırakmışlar. Bir zamanlar o yollarda gördüğümüz sürüden, dağ keçilerini, ayıları, kurtları, gören olmamış. Aç kalan tilki her zamanki kurnazlığıyla, askeri karakola gitmiş. Askerlerde, memnuniyetle istediğini, yiyeceğini vermişler kendini koruyacak bir mekân bulmuş. Aç kalan yaban domuzları geçen yıllarda olduğu gibi şehre indiler. Eskisi gibi kendilerine tepki ve korku olmadığından, şehrin içine, mahallere kadar, köpekleri umursamadan indiler. Çöplüklerde yiyecek aradılar.
    Aryanın mesleğinden ihraç edilen babası mesleği öğretmenliğe dönünce kutlamak için Ovacığa, beyaz yorganın kalınlığını, görmek kayak kaymak için gitmişler. Valiliğin yaptırdıkları oturaklı kayaklara binerek kayabilmişler, kayak merkezini, konaklama yerini beğenmişler. Her taraf 3 metreyi aşan karla kaplı olduğundan, GÖZELERE gidememişler, Yollarda aradıkları, görmeyi çok istedikleri doğanın canlarını, görememişler.
    Yoğun kar yağışının yaşandığı, günlerde, belediyenin kar temizleme çalışmalarını yeterli göremeyenlerin yanında, ellerindeki araçlarla, imkânlarla ancak bu kadar olur. Diyenlerde vardı. Karın ilk yağdığı günün, akabinde belediye araçları, yolların, açılması için yoğun çaba sarf ederek, kenar mahaller, hariç, yolları, caddeleri temizleyerek trafiğe açık tuttular. Yolların tuzlanmaması, önceden kış mevsimi için gerekli hazırlıkların yapılmayışı, dile getirilen eksiklerdi.
     Karın peşinden yağan yağmur, kârı büyük ölçüde eritti. Yollar tamamen açıldı. Karın yağmurla erimesi, su kaynaklarının beslenmesini, kuraklığın, giderilmesini, kuruyan azalan akarsu kaynaklarının, yeniden şenlenmesini, artmasını, sağlayacaktır.
    Geçen yıl yaşanan, insanlığı, büyük ölçüde korkutan kuraklık, yağan karlarla, yağmurlarla, bir ölçüde giderilmiş olacaktır. Geçen yıl, tankerlerle taşıdığımız sulama, yeterli olmadığından, dikili ağaçlarımızın bir kısmı, kurudu. Yaşanan sıcaklarla,büyük bir korku yaşandı.
    Doğayı örten beyaz yorgan, kuraklığa izin vermedi. Tanrının rahmeti canlıların güvencesi oldu.