Dersim'de, Büro Emekçileri Sendikası (BES) şubesi “Vergide Adalet” talebiyle, şube binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan BES Şube Sekreteri Sinan Ulu, emekçilerin taleplerini sıralayarak "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz" dedi.

'ÜZERİMİZDEKİ VERGİ YÜKÜ ARTIYOR'

Ekonomik krizin süreklilik kazandığını, her güne zamlarla başlandığını, yaşam maliyetinin her geçen gün artmaya devam ettiğini söyleyen Ulu, "Maaş ve ücretlere yapılan görece yüksek zamlar daha elimize geçmeden buharlaşıyor. Yüksek enflasyonla birlikte üzerimizdeki vergi yükü daha da artıyor" dedi.

'DAHA AZ VERGİ ÖDEYECEKTİK'

Maliye Bakanlığınca her yıl aralık ayında açıklanan ve vergi, resim ve harçlar ile her türlü devlet alacağını artırmada baz alınan yeniden değerlendirme oranlarının, gelir vergisi dilimlerinin yükseltilmesinde 2002 yılından beri görmezden gelindiğini söyleyen Ulu, "Bizler iyi biliyoruz ki, eğer yeniden değerleme oranları kamu alacaklarına uygulandığı gibi gelir vergisi dilimlerine de uygulansaydı, 2022 yılında uygulanan otuz iki bin liralık alt dilim seksen bin liranın üzerinde olacaktı ve biz kamu çalışanları ve diğer emekçileri bir nebzede olsa daha az vergi ödeyecektik" diye konuştu.

'BÜTÇE HAKKI ORTADAN KALDIRILDI'

AKP iktidarı bütçeleri ile bugün gelinen noktada; halkın ve emekçilerin bütçe hakkı ortadan kaldırıldığını söyleyen Ulu, "Hayat pahalılığı ve işsizlik kronik bir hale geldi.

Türkiye asgari ücretliler ülkesine dönüştürüldü, emeğin milli gelirden aldığı pay gittikçe düşürüldü. Kamu hizmetleri alanı piyasalaştırma, özelleştirme, yatırımların kısılması yolu ile alabildiğine daraltıldı. Vergi adaletsizliği derinleştirildi. Aslan payı sermayeye, patronlara, savunma ve güvenlik adı altında çatışma ve savaşa ayrıldı. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme göz ardı edildi. Dinsel referanslar ile yönetilen bir toplum inşa etme hedefine ayrılan kaynaklar artırıldı" dedi.

'VERGİDE ADALET İSTİYORUZ'

Vergide adalet istediklerini söyleyen Ulu şöyle devam etti: "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz! Emekçilerin ödediği gelir vergisinin %10’da sabitlenmesini, açlık sınırı rakamlarının vergiden muaf tutulmasını, tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergilerin kaldırılmasını, verginin harcamalar üzerinden değil kazanç ve servet üzerinden alınmasını, toplanan vergilerin toplum yararı gözetilerek parasız sağlık, eğitim, ulaşım ve kamusal hizmetlere harcanmasını, toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını, niye ödediğimize anlam veremediğimiz damga vergisi gibi çağdışı vergilerin kaldırılmasını, bütçe süreçlerinin açık, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütülmesini talep ediyoruz"