Bayram öncesi meydana gelen şiddetli deprem, Denizli'de yaşayanları ürküttü. İnsanlar panik halinde kendilerini evlerinden zor attılar. Kimisi evlerin bahçelerinde sessiz bekleyişlerini sürdürdü, kimisi parklara akın etti. Bozkurt'un köylerinde yıkılan evlerin olduğu söyleniyor. Kolay değil, insanlar arkasından neler geleceğini bilememenin şaşkınlığını yaşıyor.

Bayramlar insanların eş dost bir araya geldiği önemli günlerdir. O günlerde beraber olmanın keyfini yaşarlar. Yıl boyunca birbirlerini görme fırsatı bulamayanlar ancak bayramlarda rastlaşır. Bu açıdan değerlendirilmesi gereken bir şanstır insanlar için bayramlar. Konuşurlar, söyleşirler, gülüşürler, şakalaşırlar yılda bir de olsa karşılaşmanın mutluluğunu yaşarlar.

Sevinç dolu, canlı, hareketli, en güzel giysilerin giyildiği günlerdir bayramlar. Ulaşım araçları dolar, taşar, kimi yer bulamaz can sıkıntısı içinde kıvranır. Bu tür talihsizlikler de yaşanmaz değil. Bunların yaşanmaması için daha önceden önlemler alınır. Herkesin bir yerden bir yere taşınacağı zamanlarda trafik kazaları gibi acılı olaylar da yaşanabiliyor. Bu tür durumlarda bayram eş dost, akrabalar için zehir olup insanın içine oturuyor. Dileğimiz kazasız belâsız bir bayram geçirilmesi.

Bayramlar aynı zamanda büyüklerin de ziyaret edildiği, dünyadan göçenlerin iyilikle anıldığı, gönüllerin hoşça tutulduğu bir zaman aralığıdır. O gün büyükler oğullarını, kızlarını, gelinlerini, torunlarını dört gözle bekler. Onlarla beraber olmanın tadını çıkarmaya çalışır. Gerçekten bunlar önemli davranış biçimleridir. Büyümüş ve büyümekte olan torunları görmek, büyükleri son derece mutlu eder. Torunlarını ve yakınlarını tanıtırken nasıl mutlu olurlar anlatılamaz.

Bayram günü hısım akraba tek tek ziyaret edilir. Bu gelenek sürdürülmezse, ziyaretler ihmâl edilirse büyükler gönül kor. En güzel yiyecekler, şekerler, tatlılar, türlü türlü et yemekleri misafirlere sunulur. Bunları yaparken, bir şeyler yapabilmenin mutluluğunu büyüklerin yüzlerinden okumak mümkün.

Birbirlerini ziyaret eden yakın, akraba ve dostlar nasıl yaşadıklarını da sohbetler sırasında açık ediverirler. İster istemez geldikleri yerlerdeki yaşamlar anlatılır, görünür kılınır. Büyümekte ve yetişmekte olanların, daha iyi ve güzel bir yaşam sürdürmeleri dilekleri iletilir. Arada bir gördükleri için meydana gelen fiziksel değişme ve sağlıklı görüntü mutluluklarını katlar.

Bayramlar yılın en güzel günlerindendir, halk için. Hatta dargınlıklar da bir süre ertelenir, mümkünse tamamen giderilir. Gönül ister ki, dargınlıklar ve küslükler hiç olmasın. Kutlu, mutlu, huzurlu, neşeli ve gönül rahatlığı içinde geçsin bayramınız!...