Basın, hukuk devletlerinde, hatta hukuk devleti olmayan devletlerde, halkın gözü kulağı, haber alma kanallarıdır. Ülkede, çevrede neler olup bittiğini, halka ulaştıran kanallardır. İnsanlığı, aydınlatan ışık huzmeleridir.
    Basın, Hukuk devletlerini, tanıtan, tanımlayan, kimliklerinden biridir. Basın Özgürlüğü kimliğini taşımayan devletler, HUKUK DEVLETİ kimliğini alamazlar.
   Basın olmazsa, devlet aldığı kararları, çıkardığı, uygulamaya sokmak istediği kanunları, uygulamaları, yanlışı, doğruyu, halka, topluma, duyuramaz.
   Basın, devletin, devleti yönetenlerin, ülkenin, her biriminde görevli yöneticilerin, neler, yaptıklarını, çalışmalarını, başarılarını, başarısızlıklarını, artılarını, eksilerini, Devlet Babayı temsilen, halkla kurdukları diyalogları, Devletin başındakilere, sorumlulara, halka, duyurup. İleten, bilgilendiren, hayati önemli bir aydınlatma, bilgilendirme, kanalıdır.
   İlin, resmi kurum yöneticilerinin, hazır bulunduğu, resmi olmayan bir sohbet toplantısında, günün valisi, beni göstererek, ’Onun yazıları ile eksiklerimizi, başarılarımızı, görebiliyoruz. Bu da basının önemini gösteren bir örnektir.’ Demişti.
   Dünyanın, ülkemizin, insanlığın, yaşadığı bu tarihi süreçte, basına, her zaman olduğu gibi yine önemli görevler düşmektedir. Olup bitenleri, olduğu gibi, yapıcı aydınlatıcı, bir şekilde yansıtması, tarihi bir sorumluluktur.
   Henüz tam kapanma kararı alınmadan bir gün önceki yazımda, iki haftalık tam kapanma kararının alınması gerekliğini yazmıştım. Tam kapanma kararının alınması, çok önemli tarihi bir karar oldu. Alınan kararlara, kurallara uyulduğu takdirde, sağlıklı sonuçlar, alınacağı muhakkaktır.
   Tunceli, sanayinin, tarımın, sanayi ürünlerinin, el sanatlarının, üretilmediği, istihdam alanlarının yeterince, olmadığı, Memur, esnaf emeklisi bir kenttir.
   Tunceli aynı zamanda, kültür düzeyi, okuma oranı, yüksek, Aydın bir kenttir. Kanunlara, yasalara uyan, kanunsuzluklara izin vermeyen bir kenttir. Vergisini zamanında ödeyen vatandaşlık görevlerini eksiksiz yerine getiren, dolandırıcısı, hırsızı, olmayan bir kenttir.
    Bütün insanlığın yaşadığı bu tarihi süreçte, Tunceli Halkı üstüne düşen görevleri yerine getiren, kurallara, yasaklara, uyan duyarlı bir halktır.
   Yaşanan bu tarihi PANDEMİ, süreci, insanlığın sağlığını, tehlikeye attığı, büyük sağlık sorunları, yarattığı gibi, büyük ekonomik sorunlara da yol açmıştır. Kapalı tutulan, açılmayan, iş göremeyen iş yerleri esnaf, işinden olan çalışanlar, büyük mağduriyetler yaşamaktadır.
   Yaşanan bu ekonomik sıkıntılar içinde, Devlet baba, yeterli olmasa da her türlü desteği sağlamanın çabası içindedir. Bu çabayı gösterirken, kurallara uymayanlara, yazılan cezalarda da, DEVLET BABA, ağır sorunlara yol açan ihlallerin dışında, ceza yazmaktan kaçınması, görmemezlikten gelmesi, hoş görü göstermesi, büyüklüğüne yakışanı olacaktır. Bu sadece yaşanan bu tarihi süreçteki hoş görüsü olacaktır. Devlet, tabi ki kanunsuzluklara izin vermeyecektir. PANDEMİ yasakları dolayısı ile yazılan cezalar, şüphesiz ki büyük mağduriyetlere yol açacaktır.
    Bir gazeteci olarak gözlemlerimde, İlimiz Tunceli’de, Sayın Valimizin, yönetiminde, emniyet Müdürümüzün, Emniyet yetkililerin, ceza yazmaktan kaçınan devlet baba kimlikli duyarlı hoş görüşlü yaklaşımları, yaşanan bu süreçte ekonomik mağduriyetlere yol açmamaktadır. Devlet yetkililerinin gösterdiği hoş görü duyarlılık karşısında Tunceli Halkıda, gerekli duyarlılığı gösterecek, kurallara, yasaklara her zaman uyduğu gibi uyacaktır.
   BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜNDE, En çok gazeteci, hapiste tutan ülkelerden biri olduğu söylenen ülkemizde, BASIN Çalışanlarına özgürlük getirilerek, ülkemize yakışır bir hukuk devleti olmaya özen gösterilmelidir.
   Basın, halkın, devletinde, gözü kulağıdır.
   Bu böyle biline