DERSİM Cumhuriyet tarihinde, Tunceli iline atanan Valiler, küçük bir kent olan, Alevi, sol kimliği taşıyan, aslında küçük bir kentte değil, büyük Bir kentte, valilik yaptılar.
   Bazıları gittikleri gün, bir daha hatırlanmamak üzere unutuldular. Bazıları, yaptıkları kötülükleri ile unutulmadılar.  Bazıları da, yaptıkları hizmetleriyle, önyargısız devlet adamlığı kimlikleriyle, unutulmadılar.
   1962 Lise yıllarımdı. ETHEM RECEP BOYSAN valiydi. Uzun boylu, dolgun, görkemli bir valiydi. Şimdiki duraktaki pastanenin önünde, bende oradaydım. Sokakta yürüyordu. Rahmetli, ŞEYH HÜSEYİN, yaklaştı eliyle dürttü. Kendisine bakmadan, eliyle sigara işareti yaptı. Vali durdu. Arkasından gelen özel kalem müdürü Hüseyin Beye, Baktı. Hüseyin Bey. Koştu. ‘Sayın Valim, buranın fakiri, sizden sigara istiyor. Dedi. Vali, Güldü. Bir paket sigara getirterek, ŞEYH HÜSEYİNE verdirtti. İyi bir valiydi.3500 Liralık çok büyük bir maaşla, ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü olmuştu.
  HAKKI BORATAŞ, 12 EYLÜL askeri Darbesi sonrası atandı. Tunceli’yi, çok çok seven Valilerden biriydi. Darbe sonrası Milli Eğitim Bakanlığından, bir gurup müfettiş, sürgüne gönderecekleri öğretmenleri, tespit etmek için alel acele, Tunceli’ye gelmişlerdi. Haberini alan Sayın Vali, müfettişleri, akşam yemeğinde ağırlar. Müfettişlere,’ Buraya öğretmenleri sürmek için gelmişseniz. Ben, buna izin vermem. Bir suçları varsa, ben burada gerekeni yaparım. Kanunlar, devlet, burada da vardır. ‘Der. Müfettişler, İkinci gün, Ankara’ya dönerler. Darbe sonrası ilk valiydi. Görevi süresince, bir tek öğretmenin, memurun, burnu kanamamıştı. Gittiği Yozgat’ta, Kars ta, hala Tuncel’inin Valisiydi. Sorunları olanlar, ona giderlerdi. Gittiği illerde, topluluğa hitap ederken.’ Sevgili Tunceliler. ’Diye hitap edermiş. Herkes şaşkınlık içinde kala kalırmış.
   KENAN GÜVEN, kötülükleri ile Tunceli Halkı tarafından unutulmayan bir valiydi. Aleviliği yok etmek için, bir tek namaz kılanın, olmadığı Yüzlerce Alevi Köyüne, Cami yaptırmıştı. İmam tayin ettirmişti. 450 öğretmeni, başka illere sürgün etmişti. Arkadaşlarla bir araya gelerek, iktidardaki Anavatan İl Başkanı ile sürgünleri durdurmuştuk. Bu kez, Yüz kişiye yakın öğretmeni,1402 Sıkıyönetim yasası ile sürmüştü. DERSİM Tarihi de onu yaptığı kötülükleriyle hatırlar. Unutmaz.
  Mustafa TAŞKESEN, burada, Tunceli’de, doğan çocuğuna, DÜZGÜN BABANIN ismini, ondan esinlenerek, DÜZGÜN koymuştu. Öğretmen olan eşi, kenar mahallelerde, yoksul ailelerinin, hep yanında, dostu olmuştu. Sofralarına otururdu. Sorunlarını dinlerdi. Onlarla dostluk kurardı. Evlerinde, onları ağırladı. O günün Başbakanına,’ ben bu kanunsuz, parayı ödeyemem.’ diyebilecek kadar, Devlet adamlığı kimliğini taşıyan, koruyan bir valiydi. Tunceli Halkı hakkında, ön yargıları olmayan, bir valiydi. Onu da, Tunceli Halkı, hep bu güzellikleriyle hatırlar. Unutmaz.
    TUNCAY SONEL, (Halkın dilinde ATOM KARINCA), Tunceli tarihinde, Unutulmayacak, izler bırakan, bir vali, oldu. Tuncel’inin, Alevi, solcu, kimliğine, karşı ön yargısı olmayan, bir valiydi. Olmadığı içinde, Tunceli için güzel işler yaptı. Eserler, bıraktı. Resmi işlerinden, toplantılarından, arta kalan zamanlarında, halkla bir araya geldi. Yaşlıların, çocukların, arkadaşı oldu. Onlarla, dostluklar kurdu. Bir araya geldi. Evsiz, şehrin sokaktaki, renkli simalarıyla, GENERAL ZENGLE, HIDIR ONBAŞI ile sokağın demirbaşı, fötrü şapkalı yaşlısı ile zaman zaman bir araya geldi. Hatırlarını sordu. Sorunlarını dinledi. Harçlıklarını verdi. Kapısı, Telefonları, herkese açıktı.
  Bir önceki belediye başkanlıklarının, uzun zamandan beri yapmak istediği bataklık halindeki 80 Dönümlük proje aşamasındaki, MAMEKİ PARKININ, yıllarca yapılamayacak, dolgusunu, düzenlemesini, kısa bir sürede, yaptırarak, güzellikleriyle hizmete soktu. Şehre, büyük bir güzellik kattı. Atatürk Mahallesinde, geniş park alanları, yeşil alanlar, düzenleyerek, mahalle halkının hizmetine, soktu.
   Tarihte ilk kez, Tunceli’yi, yüzlerce aileye, ekmek kapısı olan, istihdam sağlayan, üretim yapan, Fabrikalarla, tanıştırdı. Valilik tarafından her türlü kolaylığın sağlanacağı, DERSİMLİ İş adamlarına, memleketlerine, illerine, yatırım yapmaları, hizmet etmeleri,  çağrılarında, bulundu. Güven duyan iş adamları, DERSİM’E, gelerek, fabrikalar, kurdular, karşılıksız, okullar, kültür sarayları inşa ettiler. Giderayak, Tunceli’ye gelip fabrika kurması için davet ettiği, Tuncelili iş madamlarından CEM adlı iş adamına, kuracağı fabrika alanını, hazine tarafından tahsisini yaptırarak,400 kişinin istihdam edileceği bir fabrikanın daha kurulmasını sağladı. Giderayak fabrikanın temelini atarak Tunceli halkına, 400 ekmek kapısını daha açtı. Tunceli’yi, fabrikaların olduğu, İşsizliğin büyük ölçüde giderildiği bir kent yaptı.
   Giderayak kurdurduğu ÇAĞRI MERKEZİNİ DE, hizmete soktu.30 kişi insanımızda orada istihdam edilecek.30 Ekmek kapısı daha açılmış olacak.
   Dinar Deresi üzerinde bulunan, hizmete girmesi için gerekli çalışmaların yapıldığı,  DİNAR KAPLICA Tesisleri, de onun çabası sonucu gerçekleşen, gelecek için önemli büyük bir projedir.   
   Rafting sporuyla, yarışları ile MUNZUR NEHRİNİ, ULUSLARARASI, bir marka yaptı. Tanıttı. Uluslararası, Rafting Şampiyonası, Munzur Nehrinde yapıldı.
    Başarılı binlerce öğrenciyi, başarılı sporcuları, ülkenin büyük turistik, tarihi, kentleriyle, insanlarıyla, buluşturdu. Bir araya getirdi. Tanıştırdı. Yüze yakın öğretmeni, yurt dışı gezilerine göndererek, öğretmenler gününde ödüllendirdi. En çok emekli öğretmenlerin hakkı iken onları unuttu.
   ANAFATMA ZİYARET yerinde, ziyaretçiler için düzenlemeler yaptırdı. Karşı köylere, ulaşım kolaylığı sağlamak için köprü yaptırdı. MUNZUR GÖZELERİ İYİLEŞTİRME PROJESİNİN, hayata geçmesini sağladı.
  15 Temmuz, darbe teşebbüs sonrası, ilan edilen Olağan Üstü Hal yasasının, yürürlükte olduğu süreçte, bir önceki ön yargılı, Valinin, yönetiminde, Ankara’ya sunulan dosyalar, raporlar, üzerine, ilimizde görevli, yüzlerce öğretmen, memur, mesleklerinden ihraçlar edilmişti. Bu adeta, haksız yere yapılmış büyük bir memur kıyımıydı.
   Sayın Vali, Gelir gelmez, ildeki güvenlikten, asayişten, adliyeden, sorumlu, yetkilileri bir araya getirerek, ihraç edilmiş kişilerin, dosyalarını, adli makamların, adli kayıtlarıyla birlikte incelettirdi. Sosyal medya paylaşımları dolayısı ile açılmış birkaç davası olanların, dışında, hemen hepsinin, suçsuz yere ihraç edildiklerini, tespit ettirdi. Yetkililerin ortak onayları ile rapor edip, aklanmış dosyalarını, Ankara’ya, bakanlıklara, göndererek, görevlerine, iadelerini istedi. Bir kısmının, mesleklerine dönmesini sağlarken, dönmeyenler içinde, gideceği güne kadar,  büyük çaba sarf etti. Giderayak Kalanların da görevlerine iade edilecekleri haberlerini aldık. Bu, Tunceli Halkına yapılmış, çok büyük, alkışlanacak, bir hizmetti. İyilikti. Tunceli’ye, Tunceli Halkına, ön yargısı olan bir vali, bunları, yapmazdı. Bu kadar büyük çaba gösterip, ısrar etmezdi.
    Büyük salgın başlar başlamaz, aldığı koruyucu tedbirlerle, Tunceli Halkını, büyük CORONA belasından, salgınından, korudu.
    Yaptıkları güzelliklerin, başarılı, büyük hizmetlerin, yanında, halkın tepkisini, çeken bir iki uygulamaları da oldu. , ARTUK mekânına, görevi gereği, giden zabıtaların, emirleriyle, gözaltına alınması. Halkın, istemediği, Bir iki tayin.
    Güle güle, Sayın Valim.( ATOM KARINCA), DERSİM Halkı sizi yaptığınız, bıraktığınız, eserlerle, güzelliklerle, hep hatırlayacaktır.
    Güle, güle.