Çocuktum. Muharrem Ayı geldiğinde, heyecanlanırdık. Aşure dağıtımını heyecanla beklerdik.20 haneli köyde bütün aileler, aşure pişirir, dağıtırlardı.
            Aşure günü bütün aileler yarışırlardı. İlk aşureyi dağıtan aile büyük sevap kazandıklarına inanırdı. Ailece mutlu olurdu. Biz çocuklar, hatta büyükler, pişecek, dağıtılacak aşureyi beklerdik. Rahmetli Annem, bir gün öncesi, akşamdan hazırlığını yapardı. Çorbaya katılacak bazı çeşitlerin önceden haşlanıp hazırlanması gerekirdi. Bütün gece uyuyamayan Annem, biz daha uyurken çorbasını pişmesi için çoktan ocağa koymuştu. Gün ağardığında çorbalar dağıtılmaya başlardı. Balın pekmezin dışında tatlının olmadığı yenilmediği köyde, aşure çorbası yılın en renkli en tatlısıydı. İçinde çeşidi bol olan aşure, en makbulüydü. Sıcağı sıcağına kaşıklardık. Annem bol çeşitli aşuresini büyük bir bakır sitille köyü dolaşarak bütün evlere dağıtarak gelirdi. Yorgun olurdu. Âmâ mutluydu. Büyük bir sevap kazandığını, 12 İmamların acısını paylaştığına inanırdı.
            Köyde, aşure için çarşıdan toz şekerin dışında hiçbir çeşit, satın alınmazdı.12 gün tutulan oruçlar için 12 çeşitten aşure pişirilirdi. Şeker ve suyun dışında, aşureye katılacak çeşitler, Nohut, buğday, üzüm, incir, dut, elma, kayısı, kurusu, nar, badem, hemen hepsi, köylünün tarlasında yetiştirdikleri ürünlerden olurdu. Hepsi, ilaçsız katkı maddesiz, doğal organik ürünlerdi.

asure-(6).jpg
            Valilik, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Muharrem Ayında, cem evinde iftar yemeği verdiği gibi, Yeraltı Çarşısının üstünde de Aşure dağıttı. Cem evindeki iftar yemeğine katılamamıştım.
            Valilik tarafından, Yer altı Çarşısı üstünde ikramı, edilen aşure etkinliğine katılım büyüktü. Vali Bey her zamanki doğal, gülümseyen, haliyle katılımcılarla el sıkışarak, hal hatır sorarak hazırlanmış çorbanın başına geçti. Yanına daha önceki törenlerde birlikte göremediğimiz, görmeyi istediğimiz belediye başkanını da almıştı. Çorbayı birlikte dağıtıyorlardı. Bu aşure etkinliğinin en anlamlı, en güzel resmiydi.
            İkram edilen aşurenin buğday taneleri yeterince pişmemişti. Yine de aşure benim için en değerli anlamlı tatlıydı.

32323213.jpg
            Bir başka aşure etkinliği HDP tarafından SEYİT RIZA Parkında düzenlendi. Katılım büyüktü. SEYİT RIZANIN DA katıldığı Etkinliğe HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu da katılmıştı. Yaptığı konuşmada, “Bizler, aşure taneleri gibiyiz birlikteyiz. Birlikte pişiyoruz.12 Eylülü yapanlar, YEZİD’İN kendileridir. Bizler de HÜSEYİN’İN duruşunu sergileyenleriz” diyordu.
    SEYİT RIZA PARKI, renkli giysileri içindeki katılımcılarla âdete renkli bir çiçek parkı gibiydi. Oyun parkında oynayan çocuklarda katılmış aşure sırasına girmişlerdi. Hemen herkesin ellerinde aşure kâseleri, bir başka renkli kareydi.
     Her yıl onu, AŞUREYİ, kaşıkladığımda, heyecanlanırım. Özlem duyduğum Annemle buluşur. Birlikte geçmiş yıllara gideriz.
    +    +   +
    TERÖRE LANET, herkesin davet edildiği TERÖRE LANET, yürüyüşü, SSK kurumunun önünden başlayarak Kültür Müdürlüğü önüne kadar yaklaşık 3 Km sürmüştü.
      Yürüyüşe katılım büyüktü. Binlerce kişi yaşlı genç çocuk, hatta biberonu ağzında bebekler de katılmıştı.
    Önde TERÖRE LANET pankartı taşınıyordu. Pankartın bir köşesini Sayın Valimiz tutmuştu. Son noktaya kadarda taşımıştı. 
    Katılımcılar ellerindeki bayraklarla yaklaşık Bir km uzunluğundaki şehirlerarası ana yolunu renkli bir çiçek tarlasına benzetmişlerdi.
    Terörün her çeşidini lanetleyen yürüyüş, oldukça coşkuluydu.  
terore-lanet-yuruyusu-(7).jpg