İnsan hakları temelinde, kadınlara, siyasi ve sosyal bilincinin gelişmesi, siyasi, sosyal başarılarının kutlanması için BİRLEŞMİŞ MİLLETLER tarafından 1977 yılında kabul edilmiş. Uluslar arası bir gündür.
  1857 tarihinde ABD’nin NEWYORK kentinde bir fabrikada çıkan yangında, greve giden kadınlardan 129’u, yanarak ölür.
  1910 yılında yapılan İkinci ENTERNASYONALA, bağlı kadınlar toplantısında, ABD’de ölen kadınların anısına 8 MART DÜNYA KADINLAR Günü olarak kabul edilir.
   Cumhuriyet yönetimine kavuşan ülkemizde, 95 yıl önce 1921 yılında, DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ olarak kutlanmaya başlanır. 1975 Yılından sonra daha etkin, daha coşkulu, yığınsal olarak kutlanmaya başlanır. Aynı yıl,1975 yılında, (BM. KADINLAR 10 YILI.) toplantısı, ülkemizde, TÜRKİYE’DE yapılır. Kutlanması, 1980 askeri darbesi tarafından yasaklanan DÜNYA KADINLAR GÜNÜ,4 yıl sonra tekrar kutlanmaya başlanır.
    KARDEŞ kavgasının bütün hızıyla sürdüğü, kan gölüne döndüğü, ortamda, evrensel temel insan haklarının yeterince gözetilmediği, gibi ihlal edildiği ülkemizde, bu anlamlı gün, ANALARIN GÜNÜ, bir önceki yıllara göre hak ettikleri şekilde alanlarda, coşku ile kutlanamadı. Ulusça paylaşılmadı. Kutlamak isteyen kadınlara, bazı illerde, izin verilmediği gibi, izinsiz kutlamaya çalışanlara ise hiçbir zaman hak etmedikleri muameleler yapıldı. Tazyikli suların, biber gazlarının hedefi oldular. Yerlerde sürüklendiler. Hâlbuki onlara bu muameleleri layık görenlerin de ölümüne çok sevdikleri anneleri bacıları, kızları, vardı.
   Ülkemizin içinde bulunduğu bu ağır koşullara, rağmen, DERSİM’DE, kadınlarımız bu anlamlı günü hiçbir müdahale olmadan daha özgürce kutladılar. Bu kutlamada şüphesiz, DERSİM Halkının güven duyduğu, Sayın Valimizin, Sayın Emniyet Müdürümüzün, payı olmuştur.
   AİLE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞINA, Bağlı Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün, Kültür Müdürlüğünün salonlarında düzenlediği KADINLAR GÜNÜNÜ, kutlama etkinliği, günün anlam ve öneminde, renkli, coşkulu kutlandı.
  Kutlamaya, Sayın Valimiz, vali yardımcıları, Emniyet müdürü, Üniversite Rektörü, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çok sayıda davetli, katılmıştı.
   Sosyal Hizmetler Müdürü, Zabit, DURMUŞ’UN, günün anlam ve önemi için yaptığı konuşma, dinleyicilerden, büyük alkış aldı.
   Yaptığı konuşmada, her üç kadından birinin şiddet gördüğünü, ülkemizde, 2015 yılında 414 kadın cinayetinin işlendiğini, bunun da bir katliam boyutunda olduğunu ima ederek, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tüm kamu kuruluşlarının, vakıf, dernek ve sivil toplum örgütlerinin, iş birliği yapmasını, cinsiyet eşitsizliğini giderici hizmetler sunmalarının, önemini, vurguladı.
   Bunun içinde kadın istihdamı ve girişimciliğine, önem verilmesini, kadının ekonomik yönden güçlendirilmesi için, gerekli çalışmaların yapılmasını, personel temininde eşitlik ilkesine uyulmasını istedi.
   Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet hareketlerinin, töre ve namus cinayetlerinin önlenmesini istedi.
   Bir yılda 414 kadın cinayetini işlendiği ülkemizde, bir tek kadın cinayetinin işlenmediği tek ilin TUNCELİ olduğunu övünerek dile getirdi.
   Sayın SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRÜNÜN, konuşmasının sonunda okuduğu, BEN ANAYIM başlıklı şiir. Benim gibi anne sevgisini, derinden hisseden bütün dinleyicileri duygulandırdı.
   Sayın Valimizin, etkinliği düzenleyenlere teşekkür ederek yaptığı konuşma sonrası.
  İzleyicilere bir şiir dinletisi dinleten Sanayi Teknoloji Müdürü, kızımın adaşı TÜLAY Hanım, ZABİT Müdür gibi büyük alkış aldı. Duygu yüklü, “Günün kutlu olsun KADINIM” sözleri salonda büyük bir duygu yoğunluğuna yol açtı.
  Akabinde sahnede yerini alan müzik ekibinin, “SEN HİÇ BİR BAHAR GÖRMEDİN Mİ?” müzik dinletisi, dinleyicileri yeniden duygulandırdı. Büyük alkış aldı.
 Bir önceki yıllar, kadınlar günü, Resmi kurumlar tarafından şehir merkezinde, YER ALTI ÇARŞISININ üstünde halka açık, halkın katılımı ile kutlanırdı. Bu yıl orada kutlanmadı. Daha katılımcı, anlamlı olurdu.
  Kültür Müdürlüğü salonlarında düzenlenen kutlamaya gitmek için gazeteden çıkarken, Belediye eş başkanı NURHAYAT BAŞKAN, kucağında güller sokakta kadınlara gül vererek, günlerini kutluyordu. Bizim oradan geçiyordu. Gazetede oturan bir kızımızın olduğunu işaret edince, Başkan, gazete yerimize gelerek çalışan kızımız SENEM’E bir kırmızı gül vererek gününü kutladı. Sevindirdi.
   Ben de onun, Belediye Başkanının gününü kutladım.
   ANALARIMIZIN, BACILARIMIZIN, KIZLARIMIZIN, günleri kutlu olsun.
   Onlar, yaşamımızın, varlığımızın, kaynağıdırlar.
   Olara, el kaldıranların elleri kırılsın.