• BIST 116.697
  • Altın 162,594
  • Dolar 3,7740
  • Euro 4,6577
  • Tunceli 11 °C
  • Elazığ 13 °C
  • Erzincan 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 10 °C
  • İzmir 12 °C
  • Malatya 11 °C

Elli günlük misafirlik sona erdi

Elli günlük misafirlik sona erdi
Dersim’de vatandaşlar tarafından yarılı halde bulunan puhu kuşu elli günlük tedavisinin ardından doğaya bırakıldı.

Dersim’de vatandaşlar tarafından yarılı halde bulunan puhu kuşu elli günlük tedavisinin ardından doğaya bırakıldı.

Bazı ülkelerde nesli tükenen Puhu kuşu,Mazgirt ilçesinde vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunmuştu. Doğa Koruma ve Milli Parklar şubesi ekipleri tarafından bulunduğu alandan alınarak kurumda veteriner hekim tarafından tedavisine başlanan puhu, elli günlük tedavisinin tamamlanmasının ardından yeniden doğal ortamına bırakıldı.

Puhu nasıl bir kuştur?

uhu Kuşu, baykuş ailesine mensuptur. Ormanlık alanlar, dik yamaçlar, kayalıklar, dağlar yuvalarıdır. Bu kuşlar turuncu veya altın sarısı parlak ve haşin bakışlı gözleri, büyük kanat açıklığı, çizgili siyah-kahverengi sırtları ve iri yapıları ile ayırt edilebilirler. Çenelerinden göğüsün üst bölgesine kadar beyaz renkli tüyleri vardır. Yerleşik yaşama sahip puhu kuşuna  Avrupa, Asya, Kuzey Afrika kıtalarında rastlarız. Doğada en fazla 20 yıl yaşayabilen bu kuşların doğada bilinen bir düşmanı yoktur.

Ana besini memeliler olup, yılan, balık, kertenkele, kurbağa ve kuşları da avlarlar. Gece kuşudur, en çok şafakta alaca karanlıkta aktiftirler.

Gün boyunca tek veya çift olarak ağaçlarda, kayalarda tünekler. Gece görüşleri artar. Boyunlarını  270 dereceye kadar çevirebilmektedirler. Sessiz uçuş yaparlar, uzun mesafe uçuşlarda yumuşak kanat çırpışlarına süzülme hareketiyle ara verirler.

Puhu Kuşunun beden ölçüleri şu şekildedir:

Boy: 60-73 cm arasında değişmektedir.

Ağırlık:  Dişiler 2,2 kilogram ila 4,2 kilogram arasında bir ağırlığa sahiptirler.

Kanat Boyu: 50 cm ye varır.

Kuyruk Boyu: 31 cm. ye kadar ulaşmaktadır.

Puhu kuşu eşi ile birlikte yaşar. Aralarında tam bir dayanışma vardır. Kuluçka süresinde de baba kuş anne kuşu besler. Yavrular büyüyüp yuvayı terk ettiklerinde eş bulup yeni yuva kurarlar. Genelde göç etmezler, bulundukları yerde yaşarlar. Yuvalarını kaya yarıkları, uçurum ve yamaçlara kurmayı tercih ederler. Örneğin Avrasya Puhuları Ayrupa'da 2000 metre,  Orta Asya ve Himalayalar'da ise 4500 metrelik yüksek alanlara yerleşmektedirler. Terkedilmiş yuvaları da kullandıkları gözlenmiştir.

Kuluçka ve Sonrası

Üreme erkek puhu kuşunun çiftleşme alanını küçük bir çukur kazarak dişiyi davet etmesi ile başlar.

Dişi 3 günde bir olmak üzere toplamda 6 yumurtaya kadar yumurtlama yapar ve kuluçka dönemi başlar. Kuluçka döneminde erkek kuş dişi kuşu sürekli besler ve 31-36 gün boyunca dişi kuş kuluçkada kalır. Yavrular yumurtadan çıkınca anne kuş tarafından 3 hafta beslenirler. Baba anneyi beslemeye devam eder. 3 haftadan sonra yavrular kendi kendilerine küçük parçaları yiyerek beslenirler. 52 günden sonra birkaç metrelik uçuşlar yapabilirler. 6 aya kadar ebeveyn bakımında kaldıktan sonra yuvayı terk ederler.

 

Popülasyon Durumu

 

Puhu Kuşu popülasyonunda 20.yy itibarıyla ciddi düşmeler yaşanmaktadır. Bu durum üzerinde; iş araçları ile yamaçların düzleştirilmesi gibi işlemler, dikenli teller, elektrik hatları, cıva zehirlemesi gibi insandan gelen faktörlerin etkisi büyüktür. Populasyonda azalmalar olmasına rağmen, bu düşmeler tehlikeli olarak kabul edilmemektedir. Şu an için halen daha geniş bir popülasyon mevcut. Avrupa'da 57.000 ila 114.000 tekil puhu kuşubulunmaktadır. Bu da yaklaşık olarak dünyanın % 5-24'üne tekabül etmektedir. Bulunduğu ülkeler: 

Afganistan; Almanya; Andora; ArnavutlukAvusturya; Azerbaycan; Belçika; Beyaz Rusya; Bosna Hersek; Bulgaristan; Çek Cumhuriyeti, Çin; Danimarka; Ermenistan, Estonya; Filistin, Finlandiya; Fransa; Gürcistan;  Hırvatistan, Hindistan; Hollanda; Hong Kong; Irak, İran, İspanya; İsrail; İsveç; İsviçre;

İtalya; Japonya; Karabağ; Kazakistan; Kuzey Kore, Kırgızistan; Liechtenstein; Letonya,Lübnan; Lüksemburg, Makedonya; Macaristan; Moğolistan; Moldovya Özbekistan; Polonya; Portekiz; Romanya; Rusya; Sırbistan;  Slovakya; Slovenya; Suriye; Tacikistan; Türkiye; Ukrayna olup Türkmenistan'da puhu kuşu nesli tükenmiştir.

 

Bu haber toplam 3014 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hozat’ta “üretim ve kooperatifleşme” toplantısı17 Şubat 2018 Cumartesi 12:12
  • Belediye kütüphanesi yenilendi17 Şubat 2018 Cumartesi 12:03
  • Kaymakamlıktan dolandırıcılara karşı uyarı15 Şubat 2018 Perşembe 11:15
  • 9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ13 Şubat 2018 Salı 20:06
  • Geçmişten geleceğe gönül bağı12 Şubat 2018 Pazartesi 10:48
  • Eski okul, tekstil atölyesi oldu 150 kadın iş başı yaptı12 Şubat 2018 Pazartesi 10:43
  • İhtiyaç sahipleri ev sahibi oldu09 Şubat 2018 Cuma 18:43
  • Elli günlük misafirlik sona erdi08 Şubat 2018 Perşembe 21:09
  • Özel çocuklar Ovacık’ta kayakla tanıştı07 Şubat 2018 Çarşamba 18:42
  • YİBO’nun açık cezaevi yapılması06 Şubat 2018 Salı 19:34
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Özgür Dersim | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0.428) 212 10 48 | Faks : (0.428) 212 36 39 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ Ercan Topaç - 0530 878 47 41 MUHABİRLER Kadir Merkit- 0535 941 63 95 Serhat Ozan Yıldırım- 0534 400 64 66 | Haber Scripti: CM Bilişim